fredag 1 april 2011

Här kommer en liten återblick på vår första dag i Bryssel. Det tog mig nästan två timmar att skriva denna sammanfattning så jag orkar fan inte hålla på och se till så att det är rätt radavstånd och att bilderna ser bra ut osv. Ni får fan ta´t som det är! Jag ska upp och jobba delad tur imorgon, men först ska jag äta dessert! :) Vårt plan lyfte ju inte förrän kl 20.00, vilket innebar att vi kom fram till Bryssel ganska sent. Tror vi var på hotellet efter midnatt någon gång. Då var det jäkligt skönt att få gå och krypa ner i sängen nedan, vill jag lova! Vi sov som två små grisar ända fram tills klockan ringde strax innan 08.00 och det var dags att göra sig redo för att utforska stan. Tog oss en varsin dusch och grundade med en rejäl hotellfrukost! Croissant var såklart givet på frukostbrickan varje morgon. Hotellet var jättemysigt och fint och låg mitt i stan. Perfekt. Vi blev förvånade över att det var så varmt. Man är ju inte direkt bortskämd med det efter denna halvårslånga vinter. Men vi fick klä av oss mer och mer allteftersom solen steg och värmde. Tror det var runt 18-19 grader på fredagen och vi traskade omkring utan båda scarf och jacka efter en stund. Första anhalten var vid Manneken Pis. Den kissande pojken som är en riktig turistattraktion. Varför är det inte någon som vet riktigt. Märkligt. På väg mot Grand Place stötte vi på denna förgyllda figur. Tror det var ett helgon av något slag. Enligt guideboken betydde det Lycka och Välgång om man tog denne figur i armen. Och lycka och välgång är inte direkt något jag blivit bortskämd med så det var jag såklart tvungen att göra!


Grand Place är Bryssels stora torg och mötesplats som sägs vara ett av världens vackraste. Jag är beredd att hålla med. Det otroligt vackra Hotel De Ville är en fröjd för ögat med alla snirkliga detaljer och utsmyckningar.




Saint Hubert är en av de första galleriorna Europa. Skithäftigt med glastaket och den fina arkitekturen!



Belgien var verkligen chokladälskarens paradis! Runt varenda gathörn fanns en liten chokladbutik där man kunde gå in och köpa härliga praliner!

Kyrktornet som tornar upp sig i bakgrunden ser ut som hämtat från en Disneyfilm.

Katedral Saint Michel.

Här sitter jag och solar mig i en park precis framför katedralen. Alldeles bakom är en stor bilgata. Hela tiden var det såna kontraster i stan. Jag gillade det!
Vi vandrade vidare mot den gamla botaniska trädgården, där man återigen fick kontrasten mellan storstad/park ute på landet. Häftigt! Och mycket vackert. Det grönskade och blommorna blommade redan överallt.




Den gamla kupolen i växthuset, som inte används som växthus längre.


Vi var självklart tvungna att se EU-parlamentet också. Det bestod av ett gigantiskt glaskomplex.




Bryssels triumfbåge var dessvärre under rekonstruktion, så bilderna förstördes av en jävla lyftkran. Men såg den gjorde vi, och fin var den!



Vi gick vilse innan vi hittade triumfbågen. Här är byggnaden som stod i direkt anslutning till bågen. Vid det här laget var vi fruktansvärt trötta, mest jag eftersom mina fötter värkte nåt så förbannat. Vi gick och gick och gick i 7,5 h den dagen och självklart tog fötterna stryk. Jag hade gigantiska blåsor på bägge fötterna på kvällen.

När vi kom tillbaka till stan igen var vi helt slut och var tvungna att tanka lite ny energi. Det gjorde vi med hjälp av belgiska våfflor. Att det dessutom var våffeldagen gjorde att vi verkligen kände att vi skulle äta våfflor. Jag tog banan, choklad och GRÄDDE på min. Vad jag inte visste var att det skulle vara ett Mount Everest av grädde. Jag orkade inte äta upp. Dessutom åkte hälften av grädden/chokladen ner över min klänning och kladdade ner hela mig. Men det var det fan värt. Riktigt mumsigt var det! Efter våffelätandet gick vi tillbaka till hotellet och sov en välbehövlig timme innan vi gjorde oss iordning för att gå ut igen. Vid det här laget haltade jag som ett skadeskjutet djur. Oj, oj vad fötterna gjorde ont.


Tog en lov på stan. Käkade middag. Vi åt en belgisk specialitet med kyckling, grönsaker och grädde. Det lät kanske gott, men det var det inte. Några kycklingben, som jag tror var öns för de var så sega, i en djup tallrik med grädde tillsammans med några oidentiferbara gröna grönsaker. Typ. Men mätta blev vi ändå. Efter maten ville vi ha dessert. Choklad förstås! Så vi gick in i en mysig chokladbytik och köpte oss en varsin pralin. Min var helt gudomlig! Letade efter samma pralin dagen efter i flera andra butiker, men hittade den inte.



Grand Place och Hotel De Ville på kvällen. Ännu vackrare än på dagen med alla lampor som lyste upp fasaden!

Min fina Lina. ♥


Hotell Metropole - ett riktigt lyxhotell. Ett av de äldsta i Bryssel tror jag det var. Man kunde gå dit och ta en fika eller en drink så det gjorde vi.


Där drack vi en varsin Kwak-öl. Typsikt belgiskt förstås.


På väg hemåt igen.





Fötterna mådde inte bra överhuvudtaget när jag kom hem. Fick spola dom i iskallt vatten och typ trippa på tå. Det var väldigt skönt att få gå och lägga sig efter en fullspäckad dag med massor av nya intryck!

4 kommentarer:

fröken solstråle sa...

åh vilka fina bilder!!! Syns att ni haft det mysigt och att du kunnat slappa och bara vara=)

kram kram

Marie sa...

Fina bilder :-) Skönt att det var varmare där än här.

annica sa...

jättefina foton! ser ut som om ni hade en mysig vistelse, trist med blåsor...det gör ju SÅ ont!

Anonym sa...

Härligt det ser ut!
Metropol användes som högsäte under andra världskriget, grymt vackert utsmyckat i balsalarna där inne! Å kwacken å metropol (å grand place så klart!)som var det jag tjatade mest till Lina om innan ni åkte. Önskar att jag hade kunnat vara med på er resa!
Kramar Katrin