lördag 9 februari 2013


M har hunnit bli 1 år. (Och snart en månad!) Jag har inte riktigt hunnit med att göra en månadsuppdatering men här kommer det en. 

Hon tog sina första fyra riktiga steg den 4 Januari, en vecka innan 1-årsdagen. Sedan dess går hon numera ganska stadigt, men hon väljer ofta ändå att krypa när hon ska nånstans, det går väl fortare än så länge. Hon försöker klättra på allt! I sängen kommer hon upp utan problem och i soffan har hon lyckats ta sig upp ett par gånger. 

Hon dansar till musik på radion, då "guppar" hon med rumpan och böjer benen upp och ner. När hon leker med sina leksaker med ljud i brukar hon veva med armarna när vissa melodier som hon gillar kommer.

Hon gillar sånger med rörelser till och för ett par veckor sen när jag sjöng Imse Vimse Spindel förvånade hon mig med att för första gången göra alla rörelser (Nåja, på sitt eget sätt förstås) till! 
Imse vimse, En kulen natt, Krokodilen i bilen, I ett hus vid skogens slut och 5 små apor hoppade i sängen är väl favoriterna just nu. 


Som jag skrivit tidigare är hon mycket kärvänlig och gosig och hon pussar en så fort hon kommer åt. Inte bara oss, utan dockan och vissa andra leksaker också. På morgonen brukar hon luta sig mot mig och vilja ha en "Godmorgonpuss" och sen mot J. Supermysigt. Hon gör också slängpussar!

Nu kan hon sitta still och lyssna när man läser för henne lite längre stunder, även om hon gärna vill vända sida innan man är klar. Hon hämtar ofta en bok och kryper till en med och vill att man ska läsa.
Fortfarande pekar hon väldigt mycket. Och vill hon exempelvis ha vatten så pekar hon på vattenmuggen osv. 

Hon kan säga ganska många ord! Bokstaven B används flitigt och är väldigt involverad i många av hennes ord. Några exempel: Bampa = Lampa, Bapp = Knapp, Katt = Katt, Bappa = Tappa, Tittoot = Tittut, Tuttu = Tutte, Tätta = Tvätta, Babo = Bada Tatta = Tacktack, Hädå = Hej då  osv. Sen kan hon härma många djurläten. Tex Kossan : Mmmmmm, Fåret : Baaa, Katten: Aaaaow, Vovven: Vavavav, Ankan: Kackkack osv. Och hon kan peka på nästan alla kroppsdelar om man frågar tex : Var är pannan? 
Överhuvudtaget så förstår hon väldigt mycket som man säger till henne och visar mer och mer vad hon vill och gör sig förstådd hon också. 

Hon har fått fyra tänder i nederkäken, två framtänder i överkäken och idag såg jag att den sjunde tanden brutit igenom och en åttonde är på gång. 

Hon tycker fortfarande om musik, saker som låter och olika instrument. 


Nu har hon ju varit sjuk ett tag och det har varit mycket nya intryck med dagisinskolning och annat så hon har varit väldigt närhetssökande och inte alls kunnat roa sig särskilt mycket själv.

Sömnen är helt rubbad just nu. Hon är ofta vaken mellan 2-4 h/natt plus flera uppvak därtill. Och nu när hon varit sjuk har hon ibland sovit 2-3 gånger om dagen, det går verkligen inte att hålla henne vaken. Men annars brukar hon lägga sig ungefär mellan 19.30 - 20.00 Och vakna någon gång runt 07.00 - 08.00.

Att riva ut varenda leksak ur lådan är fortfarande ett himla roligt nöje. Att städa och plocka ihop efter sig försöker jag lära henne, men det går inge vidare.


Molly tycker om att vara ute i friska luften och kryper ofta fram till ytterkläderna i hallen och pekar och visar att hon vill ut. Hon hjälper till duktigt med armarna osv när man klär på henne.

Hon äter fortfarande dåligt periodvis. Särskilt på dagis. Men hemma går det ändå okej. Men nu har hon återigen kommit in i en period då man måste sjunga eller distrahera henne på annat sätt för att hon ska äta. Min hemlagade mat går bättre och bättre! Hon brukar sitta med en egen sked i handen, nån sked med mat stoppar hon i munnen men oftast leker hon bara med det eller kastar på golvet. Men man märker att hon tycker det är roligt att vara med och försöka själv.

Storleksmässigt använder hon mestadels kläder i 74, vissa byxor och en del bodys i strl 68. 
Hon var 72,5 lång och vägde 7928 g förra veckan. Hon använder fortfarande 3:or på blöjor.

Hon älskar dockan Sara som hon fick i födelsedagspresent och grejar med henne väldigt mycket. Hon klappar på rumpan för att trösta när vi låtsas att hon är ledsen och gråter och matar henne med vällingflaskan som hör till.


Hon älskar att bada och hjälper till att tvätta sig själv och även alla sina baddjur och leksaker.


3 kommentarer:

Trivsamma förändringar sa...

Stora tjejen =)
Hon kommer säkert börja äta bättre nu när hon är uppe på benen och traskar mer och mer. Tror faktiskt det är det som fått Ebba att äta bättre ett tag...

Ses i kyrkan imorgon, pigga och glada hihi

Kram

Frida sa...

Men så duktig hon är på att prata! Roligt! Det är så fachinerande att barn är så olika i sin utveckling. Förhoppningsvis kommer hon att börja äta bättre snart, vissa barn se mer tid på sig och det gäller att ha is i magen. Jag vet att det är skitsvårt, men det är det enda som går att göra. Kör säkra kort, ge det ni vet att hon gillar ä, även om det är samma mat flera gånger i veckan. Huvudsaken är att hon får i sig något. Min Thilde är fortfarande, som treåring, liten i maten. Särskilt i perioder. Det är jättetufft men jag har alltid i åtanke att snart vänder det.

Ha det bra!

Milla sa...

Maria: Ja, jag hoppas du har rätt! :)

Jaha, vad gillade ni kyrkclownwn idag då? :D

Frida: Jadå! Det kommer mer och mer ord. Tror att hon fokuserat mer på att lära sig förstå ord och säga dom än att tex börja gå som andra barn verkar vara väldigt tidiga med.
Tack för tips, försöker ha is i magen och att pyttsa i lite extra mat de dagar hon varit på dagis tex för då har hon aldrig ätit bra (hittills.) Liten i maten får hon gärna vara, bara hon hade lite mer hull på kroppen! Hon är så liten.