fredag 1 mars 2013

Nu har hon hållit på och krånglat med sömnen i 2,5 månader nånting. Det är inte på smått vis heller. Hon är ju vaken 2-4 h/natt. VARFÖR gör hon så och VAD kan man göra åt det? Jag blir helt knäckt snart. Inatt har jag sovit 3,5 h. Inte i ett sträck om ni trodde det, utan uppdelat totalt på hela natten.

Har försökt hitta olika samband eller orsaker men lyckas inte. Har hon ätit nåt speciellt? Har hon sovit mycket under dagen? Är hon sjuk? Har ont? Är hon orolig? Är hon hungrig?

Hon sover bara en gång på dagen, efter lunch, och då brukar det bli mellan 45 min och 2 h.

Ibland gråter hon och då tänker jag att hon kanske har ont nånstans. Ibland är hon orolig och ligger och kastar sig fram och tillbaka utan att kunna komma till ro. Ibland ligger hon bara och tittar i mörkret med stora ögon. Detta pågår alltså i flera timmar! 9/10 nätter nu den senaste tiden. Och detta började alltså redan INNAN hon började på dagis med alla nya intryck osv.

Och även om hon haft en dålig natt vaknar hon nästan alltid någon gång mellan 06-07. Hon somnar för natten ca 19.30-20.00.

Snälla, om ni har nåt tips tar jag tacksamt emot det. Vet inte hur länge till vi orkar med denna sömnbrist i kombination med matvägran, jobb, familjeliv, husrenovering och annat. Det är lite mycket nu så att säga.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Har inget positivt att säga mer än att hittills har haft det så sedan januari 2012 då våran tjej föddes. Varit på massa utredningar å testat allt men inget får det att bli bättre :/ hon somnar å vaknar samma tid som din dotter å vaknar massor på natten. Det längsta vi fått sova totalt på en natt är 4 timmar på 1 år. Vi bara väntar å hoppas det vänder för det är det vi får höra hos läkare å alla specialister ..

zara sa...

Fan vad jobbigt:( De tips jag fått är: testa ge välling på natten, helt ta bort dagsömnen alt minska till 20 min, utreda allt medicinskt (reflux, astma, sömnapne, allergier), omega 3 tillskott, 5 min metoden. Testat en del av det men för alice har det blivit lite bättre, vaknar på natten ett par ggr men somnar om. Sover m i eget rum? För oss blev det bättre, hon lärde sig somna om själv då. Iofs får man springa en massa.... Hoppas det blir bättre!

Frida sa...

varför alltid ha så många projekt?
Kan du inte vara mammaledig lite mer? Vänta lite med husrenoveringen, ta hem henne från förskolan?
Lugn och ro, bara vara förälder?

Barn har olika utvecklingszoner, jag minns inte när de kommer men när det händer mycket med det kognitiva till exempel kan sömnen spöka.

Hur är det med pappan? Kan inte han vara föräldraledig? Man är ju två om att få barn och att dra ett så tungt lass som du gör ska du inte behöva göra själv. Det är ju inte 50-talet längre. Sen tycker jag att du ska kräva mer av BVC. Men detta är bara mitt tyckande - du kan läsa men behöver inte ta åt dig :)

Anonym sa...

Very good blog! Do you haѵe any tips and hints fоr aspiring ωriterѕ?
I'm hoping to start my own blog soon but I'm a little
lost on everything. Wоuld yοu suggеѕt ѕtarting with a
free platform lіke Wordpress oг go fοг a paid option?

There are so mаnу options out there that I'm completely overwhelmed .. Any ideas? Bless you!

My website: hemoroides

Anonym sa...

Exсellent pοst. Ι was checkіng constantly this blog and I'm impressed! Extremely useful information particularly the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

My website; http://cut55stew.bravejournal.com/entry/108713

Anonym sa...

Ni måste dela på nätterna,ta halva var så ni får sova några timmar ostört. Utred så ni vet att det inte är medicinskt.

Milla sa...

Men fy vad jobbigt för er! :-( hur orkar ni? Vad säger läkarna?

Milla sa...

Tack för tips. Kan det ha medicinsi.orsak alltså? Nej, hon sover hos oss. När hon väl vaknat vägrar hon dessutom ofta att somna om i sin säng utan somnar inte förrän hon kommer till oss. Antar att det är närheten hon behöver. Vad skönt att det blivit lite bättre för er!

Milla sa...

Många projekt? Det tycker jag inte att vi har. Nej, just nu BEHÖVER jag få jobba. Komma hemifrån lite och träffa vuxna människor, inte minst för den sociala biten.

Vi har inte möjlighet att vänta med renovering. Vi köpte ju ett ruckel som MÅSTE renoveras innan vi kan flytta in. Just nu har vi varken vatten, kök eller badrum. Och vi skiter ju inte direkt diamanter här så att betala för huslån och allt annat husrelaterat plus lägenhet utan att försöka få iordning såpass att vi kan flytta in har vi tyvärr inte råd med.

Pappan är i allra högsta grad delaktig så mycket han bara kan i detta. Han veckopendlar ju eftersom han jobbar i Vänersborg så självklart är det ju.så att det är jag som får dra ett tungt lass eftersom jag är ensam på veckorna men vi har inte så mkt till val där. Nu har han äntligen fått nytt jobb i Karlstad som han börjar på heltid innan sommaren(går halvtid från mars och halvtid i vbg) så det passar väl inte jättebra att ta föräldraledigt det första han gör.

Milla sa...

När han är hemma på helgerna hjälps vi givetvis åt. Förstår inte var du fått att vi lever som på 50-talet? Bvc har jag dock tänkt kontakta om det fortsätter såhär, även om jag inser att de förmodligen inte har några mirakelkurer de heller.

Jag är tacksam för de förslag och tankar jag får frånsett läsare och tar inte illa vid mig på nåt vis.

Milla sa...

Ja, vi har pratat om att en sover i ett annat rum varannan natt så åtminstone en av oss får sova någorlunda. Hur görs såna utredningar? Vad för medicinskt fel skulle det kunna vara?

Anonym sa...

Hur vi orkar, ja du.. jag vet faktiskt inte, men läkarna har utrett det ,mesta å hittar inget fel utan säger att det tyvärr bara är att vänta å hoppas :/ Vi har blivit erbjudna sömntabletter för att ge henne i perioder för att orka men det känns inte som något alternativ för oss så vi kämpar på.
Å har precis som er köpt ett renoverings ruckel för 5 månader sen å bott i kaoset hela tiden (flyttade 60 mil) å renoverat allt. det är jobbigt men man orkar...

Frida sa...

Kom precis på att ni borde kolla så hon inte är glutenintolerant. Det görs ju med ett enkelt blodprov.

Jag tycker ni borde dela på nätterna på helgen eller ta halva natten var, så gör vi. Beroende på vem som ska jobba dagen efter.

Barn är ju känsliga för rutiner och jag vet ju inte vad ni gör på kvällen men jag läste om att sång är lugnande för barn. Kanske om du sjunger för henne när hon ska sova, och när hon vaknar på natten så känner hon kanske igen mönstret och börjar fatta att det är sovtajm.
Vi har problem med vår lilla med sömnen, nu ammar jag tre ggr per natt och han är snart 7 månader och jag jobbar så jag vet vad trötthet är. Att tvååringen kommer in varje natt märker jag inte längre... Bvc säger att det blir bättre när han börjar äta mer mat...

zara sa...

Är hon vaken såpass mycket under så lång tid borde man iaf utesluta det, men det är säkert ingen fara!