tisdag 13 november 2012

Min lilla tjej börjar bli stor. Idag blir hon tio månader. TIO månader!

Fortfarande tycker jag inte att det hänt sådär jättemycket mellan månaderna.

Hon kryper, men är inte redo att gå än. Håller man henne i händerna kutar hon iväg som attan. Försöker man hålla i bara ena handen blir hon tveksam och rädd och törs inte riktigt. Ibland går det, men oftast inte.

Allt ska undersökas och hon börjar lära sig hur man öppnar luckor och dylikt.

Hon ställer sig upp konstant. Mot soffan, mot väggen, i spjälisen, mot hallmöbeln... Ja, så fort hon kommer åt.

Hon har börjat ""vara go" (alltså lägga sitt huvud mot saker och gosa) på sina gosedjur och på mig och J hela tiden. alltså, hela tiden. Hon är så jädra gullig när hon kommer och lägger huvudet i knäet på en och vill mysa.

Hon är jätteduktig på att leka själv och kan roa sig långa stunder numera.

I överkäken är det TVÅ nya tänder på g. De har inte brutit igenom tandköttet ännu, men det är som två blåsor precis som det var innan de första två tänderna kikade fram. Hoppas det inte dröjer alltför länge innan de kommer.

Hon blir fortfarande ledsen om jag lämnar henne i rummet eller sätter ner henne på golvet.

Sömnen går upp och ner. Vissa nätter sover hon bra och andra sover hon knappt alls. De senaste kvällarna har det varit jättesvårt att få henne att komma till ro inför natten och läggningarna blir lååånga. Hon har inte somnat förrän 21.30-22.00 de senaste kvällarna. På dagen sover hon två gånger. En gång vid ca 12.30 och då sover hon ungefär 1,5 h i snitt. Och sen sover hon en gång runt 18.00 ungefär och då brukar det bli 30-40 minuter.

Maten går fortfarande dåligt. Hon äter, men det går långsamt. Varje måltid tar 20-30 minuter och hon är inte riktigt sugen verkar det som. Ersättning får hon på morgonen och då får hon 135 ml, ibland tar hon hela flaskan, ibland bara halva... Hon vägrar att sitta i matstolen ibland och då måste vi äta på golvet, oftast äter hon då. Mycket konstigt. 

Vägning och 10-månaderskontroll på torsdag!

Hon älskar skorna på skohyllan i hallen och undersöker dom noga och suger gärna på skosnörena.

Dammsugaren är fortfarande väldigt fascinerande. Och hon är en riktig liten rotmoster som gärna plockar ut allt ur leksakslådan i vardagsrummet eller i sitt rum och sitter där i ett hav av leksaker. Att plocka tillbaka är inte lika roligt.

Fortfarande kan man inte urskilja några ord förutom "mamma" men när man säger "dadadada" till henne svarar hon alltid "nananana" 
Hon förstår så otroligt mycket nu! Säger man tex "hämta Alfons" (hennes docka) eller "hämta bollen" så gör hon det.

Tittut-leken är fortfarande rolig! Och olika sångramsor. Och så är hon jättekittlig på magen/ryggen. :)

Hon använder strl 68 och vissa plagg i strl 74.

Att leka med kusinen Theo (på bilden nedan) eller med andra barn verkar hon uppskatta mer och mer.

Hon vill gärna vara med och borsta tänderna på mig när hon borstar med sin tandborste. Likaså brukar hon "mata" mig med en sked. Säger man "Får mamma smaka?" sträcker hon fram skeden mot en.

Hon snurrar på rumpan! Med hjälp av benen snurrar hon sittandes på rumpan ett eller flera varv. Det ser skitgulligt ut.blir


6 kommentarer:

Zarah sa...

Stora tjejen!

Trivsamma förändringar sa...

Grattis Molly!
Det går så otroligt fort, snart börjar de väl skolan...

Kram Maria

Julia sa...

Va söt hon är! Nu ska jag inte lägga mig i era rutiner, men reagerade på en sak bara...är det inte lite sent att sova kl 18 för att sedan vara vaken när det redan är kvällen? Kanske inte så konstigt att hon har svårt att somna igen efter det? Kanske är en idé att lägga andra vilan lite tidigare och sedan slita ut henne så att hon somnar för natten runt 19-20? men iof, när vaknar hon på morgonen? Sover hon länge kanske dagen blir för "kort" för att hinna med det tidigare? Att låta vår kille somna tidigare funkade bra för oss iallafall och så får man massa egentid :)

Milla sa...

Julia: Jo, det är i senaste laget egentligen, men hon vill inte sova tidigare. Det är jättesvårt att få henne att somna. :/

Har försökt att "hoppa över" andra tuppluren men det går inte alls. Då är hon dötrött vid 19.00 och vill sova för natten då och inte äta. (Hon äter sista grötmålet ca 19.45 annars) Eftersom hon redan äter så dåligt vill jag ju att hon ska få i sig alla dagens måltider såklart.

Hon vaknar inte skititdigt egentligen, men det brukar bli runt 7.00-7.30 ungefär. Och även om hon inte somnat förrän 22.00 vaknar hon då. Alldeles lagom tid att vakna tycker jag! :) Hon brukar ju somna 20.30-21.00 i vanliga fall, men inte nu längre. Det tycker inte jag är speciellt sent egentligen. Har tänkt att försöka lägga om rutinerna sen när hon börjar på förskolan och lägga henne tidigare då, eftersom hon då måste gå upp typ 5.30 då. Får väl försöka fixa och trixa lite och prova oss fram. :)

zara sa...

Oj vad fort det går! Tänk vad gravida vi var för ett år sen :)

Saralill sa...

Grattis Molly! Gullungen!