onsdag 26 december 2012

Då var snart jul över för den här gången. Vi ska strax åka till min mormor och äta den traditionsenliga kalkonen, sen är det färdigjulat för i år.

Tänk, man stressar i flera månader i förväg (alternativt planerar och är ute i väldigt god tid), man lägger ut multum på julklappar (det är väl iPads och iPhones som gäller för barnen eller?) man lagar mat i flera dagar. Och sen swosh swosh så är maten uppäten på en kvart och klapparna öppnade på lika lång tid. Kvar är bara en massa ihopknycklat papper och trassligt presentsnöre. Och så sitter man där, övermätt, och trycker ändå i sig choklad från Aladdinasken. Och maten, den är man redan trött på. Dessvärre har man lagat så jävla mycket att man får äta den ända fram till påska! Eller åtminstone fram till nyår. Man anstränger sig och lägger ner så oerhört mycket tid och energi på EN enda dag. Julafton. Konstigt egentligen. Och lite dumt faktiskt. 

Nåväl. Vi har iallafall haft en fantastisk första julafton tillsammans med Molly och alla våra nära och kära. Och fina presenter har vi fått allihop också.

Nu vänder vi blad och ser fram emot nästa år. Jag känner på mig att 2013 kommer bli ett skitbra år. Mycket spännande som kommer hända och mycket förändringar i luften tror jag.

God Fortsättning på Er och Gott Nytt År!


måndag 17 december 2012

Vi var iväg och vägde lilla M idag. Vid 11 månader väger hon nu 7580 gram. För en månad sen vägde hon 7396, så ungefär 180 gram har hon gått upp på en månad.

Jag är nöjd så länge det går uppåt. Dock har hon ätit bra nu en period igen så jag hade hoppats på att hon hade gått upp lite mer.

söndag 16 december 2012

Vår älskling har hunnit bli 11 månader. På lucia, den 13/12. Helt sinnesjukt att hon blir 1 år(!) nästa månad. Här kommer en liten uppdatering om hennes utveckling.

Hon kryper fortfarande och verkar inte ha någon speciell lust till att börja gå ännu. Balansen är fortfarande lite sisådär. Men hon kan stå utan stöd kortare stunder. Hon är fortfarande lite feg och vill helst att man håller henne i båda händerna när hon går. Dock ställer hon sig upp överallt hela tiden. Mot soffan, mot väggen, mot kylskåpet, mot stolar osv. 

Hon tycker om att vinka.

Hon har äntligen(!) börjat sittdansa. Som jag har väntat, det ser ju så otroligt gulligt ut!

Hon gillar olika ljud och instrument.

Något som hon verkligen tycker om är att vara go. Hon är otroligt kärvänlig och lutar huvudet mot en och myser hela tiden. Inte bara mot oss utan även mot sin docka och mot sina gosedjur och liknande.

Älskar att pussas! Det är senaste grejen. Hon vill pussas hela tiden och kommer mot en med plutande underläpp och gör ett litet blåsljud som låter "pfff" när hon pussas. Det är oftast hon som tar initiativ till pussandet. Skitgulligt!

Man märker att hon uppskattar mer och mer att träffa andra barn.

Det är flera saker som hon gjort för första gången denna månad - bland annat baka pepparkakor (eller snarare lekt med kaveln och ätit pepparkaksdegen) och åkt pulka i snön.

Olika sångramsor är uppskattade. Jag skulle vilja läsa lite mer för henne, men hon är inte överdrivet intresserad av att sitta still och lyssna. Hon vill hellre leka med böckerna eller allra helst tugga på dom. Haha! Pekböcker går något bättre, men hon har inte sådär värst mycket tålamod att sitta still.

Hon "pratar" mycket och långa meningar med nananana, dodododo, dadadada, didididi,  osv. Men de enda orden vi  kan urskilja som hon säger är fortfarande "mamma" och "baba". Dock har jag märkt en stor förändring och förståelse för många ord. Hon förstår så himla mycket att jag blir uppriktigt förvånad! 
Vi brukar leka en lek där jag säger olika kroppsdelar och hon pekar på den jag säger. I nuläget kan hon: Näsa, mun, öra, öga, kind, haka, arm, ben, fot, hand, rumpa, mage fast ibland händer det att hon blandar ihop dom. Peka på saker är överhuvudtaget rätt kul just nu tycker Molly.

När det gäller mat har hon ätit lite bättre nu en period igen, men ofta hoppar hon över morgonflaskan med ersättning eller tar bara några klunkar och välling går fortfarande inte alls. Hon sitter numera i sin stol igen vid matningen. Vägning imorgon. Återkommer med resultatet.

Hon gillar inte att ha strumpor på sig och de brukar få sitta på i max 20 minuter.

M är en väldigt bestämd liten dam och visar tydligt vad hon vill och inte vill. Det har hon gjort ända sedan dag 1.

Det är FYRA tänder på gång! Två uppe och två nere. De tar dock väldig tid på sig att komma fram tycker jag... De två däruppe var på gång redan för en månad sedan men vill inte riktigt komma ner.

Hon äter inte själv än, men det har väl med att göra med att jag inte låter henne försöka speciellt mycket. Eftersom hon redan äter rätt dåligt vill jag helst hjälpa till och se till att något kommer in i munnen på henne, men det är väl snart dags att hon får börja träna på att äta själv. 

Sen början av veckan har hon sovit i sin spjälsäng. Det har gått över förväntan! Jag hade tänkt ha henne i vår säng under hela amningsperioden av rent egoistiska skäl, men jag slutade ju amma när hon var strax över 8 månader, ändå har hon blivit kvar där. Det är ju så mysigt att ligga och sova nära. Men nu har vi då påbörjat projekt "Sova i egen säng." Hon är inte helt ovan spjälisen eftersom hon alltid sover i den på dagen. Överlag sover hon bättre på nätterna nu, med några få uppvak/natt.
Oftast sover hon bara en gång om dagen. Det brukar bli mellan 12.00-13.30 ungefär. Ibland sover hon dock bara 30-45 minuter och då brukar hon vilja sova en liten sväng till på eftermiddagen.

I klädväg har hon storlek 68/74. Och när det kommer till blöjor använder hon fortfarande treor. 

Hon är fortfarande mammig. Pappa går bra att busa, leka och gosa med, men om hon blir ledsen föredrar hon att få tröst av morsan och läggningen går just nu inte alls med J, hon skriker hysteriskt. När jag kommer och byter av honom lugnar hon sig direkt och kommer oftast till ro.









lördag 15 december 2012

Gjorde tapas igår. Med en jävla massa vitlök i. Älskar verkligen plockmat!

Gårdagens småplock bestod av:

Rosmarinpotatis med citronaioli
Fetaost i ugn med vitlök, chili, cocktailtomater och olivolja
Falska sniglar (champinjoner med olja, vitlök och persilja)
Haricots verts med chili, rödlök och vitlök
Blandade ekologiska oliver
Vitlöksbröd
Ugnsbakad brieost med soltorkade tomater och basilika
Tacochips med färskost

Det var nog allt! Och lite rödvin till det förstås. Någon gång ska jag åka till Barcelona och njuta av tapas. Så är det bara.
Men för tillfället får jag njuta hemmavid. Såååå gott att doppa brödet i alla oljor som tar smak av vitlöken, chilin och allt annat göttigt.


fredag 14 december 2012

Vackert.