onsdag 11 december 2013

Satt och kollade igenom min MVC-jornal och såg att mitt Ferritinvärde låg på 12. Det är väldigt lågt. Det ska ligga nånstans mellan 10-150 ungefär. Så visst, jag låg ju inom ramen för det normala men ändå i underkant. (Hb:t har legat på 122 och 119 vid de två senaste mätningarna.) Min barnmorska sa till mig i nånstans mitten av graviditeten att jag skulle börja knapra järntabletter för att fylla på depåerna lite inför kommande kejsarsnitt, då det är vanligt att man förlorar mer blod vid operation än vid en normal vaginal förlossning. Då hade jag själv redan precis börjat med det på eget initiativ.

Jag vet inte exakt hur mycket blod jag förlorade vid min förra förlossning, men i journalen stod det att jag förlorat 1,5 liter innan jag blev ivägkörd till operation. Efteråt vet jag att de kollade blodvärdet, dock har jag inga siffror på hur det låg. Minns att de sa att det var på gränsen till om jag skulle behöva få tillskott iallafall, vet inte om de menade järntillskott i form av spruta eller om jag skulle fått nytt blod. I vilket fall som helst fick jag inget alls. Förmodligen har jag legat lågt ända sedan dess. Jag har förstått att det är svårt att få upp Ferritnvärdet och att det tar rätt lång tid att fylla på depåerna.

Nu sitter jag då här undrande och förstår inte riktigt varför min barnmorska inte rekommenderat mig tidigare att börja med järntabletter eller att jag ska ta dubbeldos eller något. Har en känsla av att det kommer ligga ganska lågt efter snittet sen. Jag undrar om det här kan vara en orsak till att jag är så förbannat trött eller om det bara är hb:t som påverkar det? Jag är verkligen trött jämt. Idag sov jag två timmar på dagen och det märks inte ens, jag är fotfarande lika trött. Jag orkar ingenting längre. Ingenting.
Har för mig att man kan ha brist på andra viktiga ämnen också som tex B12 om man ligger lågt i Ferritinvärdet?

Jag var iväg och tog nya prover igår och om jag inte minns fel så var Ferritin ett av de värden som skulle kollas. Känns dock lite i senaste laget att ha en uppföljning på Ferritinet NU, tre veckor innan förlossning... Hinner liksom inte göra så mycket för att få upp det på den tiden känns det som. Och eftersom hb:t sjunkit något kanske Ferritinet också gjort det? Försökte ringa barnmorskan idag men fick inget svar. Ska testa igen imorgon om jag hinner, annars får jag väl försöka hålla mig till nästa veckas besök på måndag den 16:e.

Någon som är kunnig inom området och kan berätta lite mer? Hur får man upp sitt värde? Är det injektion som gäller om man vill få upp det snabbt? Och måste man då ligga under 10 för att få det utskrivet på recept?

0 kommentarer: