tisdag 20 mars 2012

Vi funderar på att döpa Molly. Eller ja, vi har väl mer eller mindre bestämt att vi ska göra det. Nu börjar då alla förberedelser.
Idag har jag suttit och kollat upp inbjudningskort och lite musik. Men hur fixar man egentligen ihop ett dop på bästa sätt? Det är rätt mycket som ska grejas - bokas kyrka, lokal att vara i efteråt, präst, bestämma psalmer och musik, bestämma vad man ska bjuda på efteråt osv osv. Hur lång tid tar själva planeringen? Behöver därför tips på hur man bäst styr upp detta!

Har ni tips på bra och passande musik/psalmer så tas det tacksamt emot. Ska man ha minst två psalmer eller är det bara något jag fått för mig?
Hur långt i förväg måste man boka kyrkan och prällen? Måste man ha faddrar och vad fyller de för funktion? Brukar man skriva önskelistor på vad barnet i fråga vill ha för presenter? Ungefär hur mycket pengar brukar ett normalt dop med tillhörande fika efteråt kosta? Jag vill veta ALLT! Hoppas ni kan hjälpa mig. :)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Boka kyrkan först, vill ni ha en speciell präst får ni kolla med den. Vi hade Ann-Sophie Flygg och hon var bara i Eds/Borgvik kyrka vissa helger.

Prästen brukar kunna ge förslag på psalmer. Den som ska vara gudförälder /fadder kan ju läsa en dikt om den vill. Vår gudmor ville inte läsa så då läste jag och pappan en dikt, med pianospel bakgrunden.

Beroende på tidpunkt bjuder man på olika. Är det tidigt dop bjuder de flesta både på mat och kaffe. Är dopet på eftermiddagen så folk hinner äta lunch innan bjuder man bara på kaffe och tårta. Vi bad den äldre mer bakvana generationen baka vilket var jätteskönt för det blev massa kakor och sorter.

kolla på dopguiden.se
/Frida

Trivsamma förändringar sa...

Tipsar också om dopguiden.se, den är till bra hjälp!

Det är jättekul med dop, men det tar sin lilla tid att förberda. Men det beror lite på hur mycket man vill lägga ner sig också förstås =)

Prästen brukar komma o prata om hur de brukar lägga upp det, vilka texter som ska läsas, psalmer som man kan välja bland osv...

Kram Maria

Fröken solstråle sa...

Det finns en jättefin psalm som heter måne och sol tror jag, brukar ofta sjungas på dop och är väldigt enkel!

Hoppas ni får ett fint dop!

Kramar

Anonym sa...

"Du vet väl om att du är värdefull" är en mkt fin doppsalm tycker jag!

Emma sa...

Tips på sång är "Himlen måste sakna en ängel". Den hade vi på Viktors dop! :)

Jenny sa...

Vi döpte William den 10 mars och jag tror jag höll på med alla förberedelser iallafall 1 månad. Ringde prästen det första jag gjorde och bokade kyrkan, sen var vi i församlingshemmet efteråt, detta kostar ingenting! :)

Vi bjöd på smörgåstårta efteråt, som vi hade beställt så där gick det åt lite pengar runt 2000, sen hade vi beställt två doptårtor (300 kr tillsammans) och sen bakat två andra tårtor + kakor.

Man behöver ju inte bjuda på mat, men vi hade dopet vid 13 så det kändes som att man förmodligen skulle vara lite hungrig då! :)

Vi hade två tjejer som sjöng på dopet, dom sjöng "älskade barn" och "vi är en" (från lejonkungen 2, jätte fin, tog dock en vers som inte riktigt passade in).. och psalmer hade vi två stycken "tryggare kan ingen vara" & "du vet väll om att du är värdefull".

Men ni kommer att ha ett dopsamtal med prästen, där hon/han kan föreslå psalmer, för det är verkligen en djungel..

Faddrar hade vi två stycken, min bror och min sambos syster.. tror egentligen inte dom har så "stor" roll, dom ska finnas till för barnet i princip, det är ju inte som förr att om föräldrarna går bort så är det dom som ska ta hand om dom. Man behöver inte ha någon fadder om man inte vill :)

Förövrigt så beställde jag dopinbjudan från www.printswithwings.com/ jätte fina och bra pris tycker jag! Och så får man ju sätta sin egen lilla prägel på det med.
Vi hade färgtema i limegrönt och så vek jag små skjortor av servetter i limegrönt.

Angående presenter, vi skrev ingen önskelista, men det är klart man kan göra det.. eller skriva att man tex inte vill ha massa sparbössor, fotoalbum och diverse "vanliga" dopgrejerna. :)

Oj, väldigt långt inlägg, hoppas du orkar läsa! haha! Ha det så bra! :)

Anonym sa...

Du finns inom mig (you'll be in my heart) och älskade barn.

Milla sa...

Hittar ingen inspelning eller noter till älskade barn! :-(

Jenny sa...

Det var så lite så, tyckte det var jobbigt innan man kom igång med allt, för man visst inte vart man skulle börja! :) Så det är alltid roligt att kunna hjälpa någon annan som sitter där man själv satt för ett tag sen! ;)

Vi hade också svårt att hitta noterna till den låten, trots att den är så vanlig så verkar det vara svårt att hitta det..

här är iallafall noterna: http://www.dopguiden.se/musik/alskade_barn.pdf

sen finns låten på youtube.. fast det är ju mest inspelningar från dop som finns, men det går ju att lyssna på det med! :)

Ja, det blev väldigt lyckat! Förutom då att min sambo trillade i backen 1 vecka innan och skrapade upp hela ansiktet! ;) kram!