fredag 15 november 2013

Om jag jämför mina båda graviditeter är de väldigt olika, men ändå har de vissa likheter. 
Min första graviditet hade jag en fruktansvärd huvudvärk fram till vecka 20, men jag mådde knappt illa alls och kräktes inget. Dock kunde jag må illa av plötsliga dofter som dök upp. Soppåsen var det värsta jag visste.Jag drabbades konstigt nog aldrig av den berömda gravidtröttheten som brukar komma i början. 
Jag var i ganska bra form och tränade 3 ggr/vecka fram till vecka 30. Förlovningsringen åkte av i vecka 28-29 då den blev för trång. 

Runt vecka 34 började jag få foglossning, och jag hade jätteont de sista veckorna. På slutet fick jag också förhöjt blodtryck, men både jag och min bm misstänkte att det berodde på att jag stressade så mycket. Jag samlade också på mig en del vätska på slutet. Hade ont i ryggen också den sista tiden. Nattsömnen var sisådär och jag sprang på toa 2-3 ggr/natt. Sammandragningar var inget som påverkade mig särskilt mycket, tror de första kom 4-5 veckor innan M kikade ut. Tycker att jag hade en väldigt bra graviditet första gången. 

BF var 22/1 2012, men M kom den 13/1 2012, i vecka 38+5.

Min andra graviditeär ju still going on och jag har ett tag kvar fram tills det är dags. Men hittills kan jag ändå säga att de skiljer sig ganska mycket åt. För det första har jag mått vääääldigt illa och kräkts denna graviditet. Ända fram till vecka 21-22 faktiskt. Det har inte krävts mycket för att jag ska spy och ofta har det kommit helt utan förvarning. Extra jobbigt har det varit på jobbet förstås och att byta M:s bajsblöjor. Har tagit postafen några gånger men de gjorde mig så förbannat trött att jag knappt orkade hålla mig vaken.Småätande har hjälpt lite bättre, och massa vattendrickande. Jag var konstant supermegajättetrött fram till vecka 15 ungefär. Jag är fortfarande rätt trött emellanåt och sover middag med M varje dag hon är hemma och inte på förskolan. Tror säkert det beror på att jag nu har lite mindre energi överlag eftersom jag redan har ett barn att ta hand om, förra gången hade jag ju bara mig själv.

Runt vecka 21-22 fick jag ischias, något jag sammankopplade med graviditeten, det har dock blivit bättre. Jag är inte alls i form denna gång och har efter förra graviditeten, förlossning och tiden därefter där jag inte ens fick träna, inte tränat något alls. Förlovningsringen åkte av även denna gång runt vecka 28-29. Mitt blodtryck har snarare varit lågt än högt, men inte alarmerande lågt. 

Foglossningen har kommit nu runt vecka 31-32 och jag är stel som fan. Jag har svårt att komma till ro på kvällarna/nätterna och sover otroligt hackigt. Ungefär 2 h i sträck brukar det bli innan jag måste upp och tinkla eller om M vaknar eller så. Är väl uppe och kissar 2-3 ggr/natt ungefär. Har haft sammandragningar från vecka 22-23 ungefär som varit lite besvärande emellanåt.

Bebisen är beräknad till den 14/1 2014, men kommer genom planerat kejsarsnitt den 2/1 2014 i vecka 38+2.

Tänk att det kan skilja såpass mycket hur man mår och så från graviditet till graviditet. 
Vi har inte tagit reda på kön någon av gångerna även om jag varit sjukt nyfiken ibland och verkligen velat veta. Men i slutändan spelar det ju ingen som helst roll ändå, bara man får ett friskt barn.

 Magen i vecka 29, första graviditeten.


Magen i vecka 29, andra graviditeten.

0 kommentarer: