torsdag 31 januari 2013

Igår var vi på BVC för 1-årskontroll. Liten är nu 72,5 cm lång och väger 7928 gram. Hon är en liten och nätt dam, men följer numera sin egen kurva.

Sen var det sprutdags. M skrek i högan sky redan innan sprutorna ens plockats fram och än värre blev det sen. Stackars.
På kvällen blev hon jättegnällig och supertrött och somnade i min famn innan läggdags.

Febern var ett faktum imorse så det blev inget dagis för henne.
Hon vägrade ta flaskan imorse och även gröten vägrade hon. Några timmar senare lyckades jag få i henne lite gröt. Och sen har hon ätit små miniportioner resten av dagen.

Om hon varit klängig och mammig tidigare är det ingenting mot vad hon varit idag. Hon har sovit mycket och mest legat på mitt bröst, alternativt gallskrikit/gråtit hysteriskt när jag råkat ändra ställning i soffan eftersom hon varit rädd att jag ska sätta ner henne på golvet, eller när jag fick äta min kombinerade lunch/middag runt 18.30 och hon fick sitta i sin stol.

Mitt på dagen kändes hon något piggare så jag trodde faktiskt hon skulle kunna gå iväg till förskolan imorgon, men nu under kvällen hade hon 38,7 i temp igen och har varit jättehängig och inte alls mått bra. Som tur är kommer mamma hit imorgon och vabbar/är barnvakt så jag kan göra min första arbetsdag sen November 2011 som planerat. Det blir intressant!

Nu har hon fått Alvedon och sover äntligen efter att ha skrikit massor och inte kunnat komma till ro under en längre stund.

onsdag 30 januari 2013

Vet snart inte hur jag ska orka. M fortsätter krångla med sömnen. Även inatt har hon sovit dåligt. Hon somnade som vanligt i sin säng runt 20.00, sen vaknade hon 21.15 och var helt hysterisk och otröstlig. Hon grät så hon nästan kräktes. Efter en stunds vyssjande och vaggande i famnen lugnade hon sig men hon vägrade ligga i sin säng mer. Antar att hon behöver känna närheten och tryggheten från lilla mamma, så därför fick hon sova hos mig. Jag var tvungen att gå och lägga mig med henne. Hon somnade efter en stund men har sovit oroligt hela natten.

Hon var vaken mellan 02.30.04.25 ungefär och en massa uppvak innan det. Sen vaknade hon och tog morgon redan 06.30, hade hoppats att hon kunde sova tills klockan ringde.
Jag förstår att det är mkt nya intryck i och med dagisstarten osv men hennes sömnbesvär har hållit på längre än så. Dock är det extra jobbigt nu en period. Försöker tänka så att det bara är en PERIOD, en fas som går över, men det är så himla jobbigt när man är mitt uppe i det. Och eftersom jag är ensam på veckorna och J inte kan avlösa mig eller underlätta på något vis. Det kommer ju inte funka när jag börjar jobba.

Hon är också mammigare än vanligt. Antar att det också kanske har med hennes nya vardag att göra. (dagis)
Jag kan knappt sätta ner henne på golvet för då gråter hon. Går jag 10 cm från hennes sida blir hon alldeles uppriven. Jag kan inte ens gå på toa ifred för då står hon och klänger på mig och vill upp i knäet. Och gud förbjude att jag lämnar rummet, då rasar hela hennes värld. Det är inte lätt att vara liten. Verkligen inte.
Det blir bara så jobbigt när det ska krånglas med allt på en gång! Varför inte en sak i taget?

Dessutom krånglar hon med maten igen också och det verkar inte vara särskilt mkt som passar damen. Ersättningen ville hon inte ha imorse och gröten fick jag liksom tjata i henne och distrahera henne med skönsång för att hon skulle få i sig lite mer än en halv portion. Begriper inte att hon inte är hungrig när det gått 12-14 timmar sedan föregående mål! :(
Hoppas verkligen att det blir bättre snart. Alla säger hela tiden att "det blir bättre sen när hon blir lite äldre" och det har folk sagt sen hon var 2-3 månader gammal, nu är hon över 1 och jag tycker fan det blivit värre.

Det är inte lätt att vara stor heller. Att vara mamma (ensam på veckorna) och känna att man inte räcker till trots att man ger allt man har och försöker till 100% för att den lilla ska ha det så bra som möjligt.

Nu är hon iallafall på dagis och jag ska göra lite nytta här hemma under tiden.

Idag är det dags för BVC-besök och 1-årskontroll med tillhörande läkarundersökning och sprutor.

måndag 28 januari 2013

Jodå, laxen slank allt ner igår. Skönt, eftersom hon åt rätt dåligt resten av dagen.

Vi har haft ännu en helvetesnatt här. M vaknade 23.05 och var jätteledsen. Hon fick komma över till vår säng, i vanliga fall brukar hon somna om då för det mesta. Men inte denna gång. Klockan var efter 03.30 innan hon kom till ro. Nästan 4,5 h var hon vaken.

Sen vaknade hon igen strax efter 05, då provade jag att ge flaskan men hon tog bara några klunkar. Sen somnade hon om, trodde jag skulle få väcka henne imorse men inte då. Hon vaknade 06.50 och ville absolut inte sova mer.

Förstår inte vad som är fel? Under helgen har hon sovit jättebra både lördag och söndag. Hon slog till och med nytt rekord och sov i egen säng mellan 20.00-04.05 natten till söndag.
Efter hon lade sig bredvid mig inatt lugnade hon sig, sen låg hon och tittade med stora ögon länge länge. Sen försökte hon faktiskt somna om men kom liksom inte till ro. Hon skrek till då och då och smågrät lite. Ont i magen? Ont någon annanstans? Och så låg hon och kastade sig från sida till sida fram och tillbaka och sen försökte hon sätta sig upp hur länge som helst. Vad kan det bero på? Kan man göra något åt saken?

Jag har sovit ca 1,5 h inatt. Det kommer INTE att funka att ha såna här nätter när jag börjar jobba. Verkligen inte.

Nu är hon iallafall lämnad på dagis så får vi se hur det går. Hon har varit så klängig och grinig här under morgonen, men själva lämningen gick bra. De lovade att de skulle ringa om hon inte orkar med dagen... Hoppas de inte gör det. Jag behöver faktiskt lite andrum känner jag.

Hade tänkt passa på att städa och göra lite nytta när hon är där, men luften gick liksom ur mig. Har åtminstone satt på tvättmaskinen och ska dra ett varv med dammsugaren nu, sen får det nog vara bra.

lördag 26 januari 2013

Idag har jag gjort mat åt M. Det blev tre portioner med örtbakad lax och potatismos. Morgondagens middag. Hoppas hon kommer gilla det!


Nu somnade hon gott.


fredag 25 januari 2013

Jag var faktiskt lite nervös idag innan lämningen på dagis. M var otroligt mammig och gnällig under morgonen här hemma. Nästan som att hon kände på sig att det var något på gång. De sa att de skulle ringa om det blev alltför jobbigt för henne så jag kunde komma tidigare. Men hon fick puss och kram och så vinkade vi hejdå och jag gick. 
Jag gick upp till labb för att ta prover och sen vidare mot affären. På affären hör jag hur det plingar till i mobilen. Det står: "Hej" Här går allting jättebra! Hälsningar Bambi" Vad otroligt gulligt gjort av fröknarna att meddela mig detta! Kändes väldigt lättande.

Jag knatade hemåt med ett leende på läpparna och började greja. Bytte sängkläder i både vår och Mollys säng, slängde på en maskin tvätt, diskade, plockade undan lite leksaker och dammsög. Sen var klockan 10.50! Oj, vad fort tiden gick, men jag fick lite gjort iallafall.

När jag kom in på avdelningen satt M i en av fröknarnas knä. Hon blev inte ledsen när hon såg mig eller gjorde tecken av att vilja komma till mig. Antar att hon börjar få förtroende för fröknarna nu. :) De sa att allt hade gått jättebra! Hon hade suttit för sig själv och lekt lite och betraktat de andra barnen och ätit en äppelbit på fruktmelliset på förmiddagen! 

Eftersom jag är ledig nästan hela kommande vecka tyckte de att vi skulle ta en mjukstart så hon kommer vara där 9.00-12.00 måndag, tisdag,onsdag, sen 9.00-10.45 på torsdag eftersom vi ska till tandläkaren kl 11.00 och fredagen blir det heldag från 06.30-15.00 eftersom jag börjar jobba.

Just nu känns det verkligen jättebra! Tror och hoppas det kommer funka på dagis för henne. 
Hon var supertrött när jag hämtade henne och somnade nästan under lunchen. Dock försökte jag hålla henne vaken till 12.00 sen med diverse lek, för att försöka komma lite mer i fas med dagisrutinerna och deras sovtid osv.

Igår fick hon den andra portionen av frikadellerna och moset och hon slukade alltihop! Lämnade bara ett par ärtor. Jag blir verkligen obeskrivligt glad när hon äter så bra! Speciellt eftersom det var en väl tilltagen portion också.
Idag ska vi terra morsans hemlagade köttfärssås och spaghetti. Men först ska vi testa pannkaka till mellis. De tidigare gångerna vi testat pannkaka har hon tagit ca 4-5 små bitar bara och sen inte velat ha mer, men jag ger inte upp! Kanske ändrar hon sig en dag och vill äta upp hela. Vem vet?




torsdag 24 januari 2013

Tack för tips om mat till lilla M! Nej, salt tänker jag inte börja ge henne ännu. Är ganska noga med det faktiskt. Det där kycklingreceptet lät smarrigt för båda stora och små magar, ska testas vid tillfälle!

Ja, tredje inskolningsdagen på dagis avklarad. Det har gått bra även idag och för första gången har hon lämnat min sida korta stunder för att på egen hand utforska lite eller leka med någon av barnen eller fröknarna. Det känns bra!

Något annat som känns bra är att idag åt hon frukt på fruktstunden! Hon äter aldrig frukt hemma. Jag försöker och försöker och hon spottar ut och spottar ut. Varken päron, äpple eller banan var tilltalande i tisdags, bananen smakade hon på men den kom ut illa kvickt igen. Äpplet smakade hon lite på men gav mig en min som såg ut som jag höll på att förgifta henne och päronet bemödade hon sig inte ens om att testa utan slängde det ifrån sig rakt över bordet.

Men idag smakade hon på bananen. Jag fick dock hjälpa henne lite. Först kom det ut igen, men andra gången jag stoppade in det tuggade hon och svalde. Hela TRE bananskivor åt hon. Och lite mindre än en halv äppelbit. Hon tuggade mest och spottade ut av någon anledning? Men ändå. FRAMSTEG!

Lurren gick inte lika bra. Broccolin åt hon med glädje faktiskt. Sen var det mos och färsbiff och hon åt litegrann och verkade inte tycka illa om det, dock var hon så trött. Och när hon blir trött blir hon grinig och gnällig och inte alls sugen på att äta. Så det gick väl sådär. Men det känns ändå helt okej. Jag tror och hoppas att det kommer lösa sig över tid.

Gårdagens middag bestod av frikadeller med persiljemos och ärtor och broccoli till. Det var tydligen gott för hon åt jättemycket! Tur att jag gjorde två portioner, för det är även dagens middag. Det känns så himla skönt att veta att det inte längre är totalstopp när det gäller hemlagad mat. Jag ska testa att göra köttfärssås och spaghetti till henne idag som hon ska få imorgon. Tar dock gärna emot fler tips på bra mat att laga till di små!

Imorgon är det dags för stora eldprovet på dagis. Då ska jag lämna henne ensam mellan 9.00-11.00. Det blir intressant att se hur det går. :)


onsdag 23 januari 2013

Inatt var Molly vaken i 4 h (FYRA!) i sträck! Mellan 01.00-05.00. Hon verkar vilja slå något slags rekord. Jag var illamående av trötthet imorse när klockan ringde och vi skulle upp till dagis. M har dock lyckats hålla sig vaken hela förmiddagen och varit vid gott mod.

Frukten på förmiddagen gick inte alls idag heller. Lunchen gick inte heller nåt vidare, men hon fick i sig lite pasta, några kikärtor och en minibit med knäckebröd iaf. Bättre än inget. Jag hoppas det kommer lossna för henne tids nog. Just nu känns det ändå lite hoppfullt. Jag fortsätter med att ge henne ett lagat mål hemma och även lite burkmat om hon äter dåligt eller inget alls.

Igår åt hon en hel portion med potatis, fiskbullar och broccoli (Obs! INTE burkmat, utan som jag gjort iordning) och hon åt upp alltihop och sa till och med "mmm" några gånger. Jag höll fan på att börja grina av lycka! Kanskekanske kommer hon överge burkmaten för mer riktig mat snart. Idag ska jag testa att ge henne frikadeller och potatismos till middag.

Har ni några barnvänliga recept på relativt lättuggad mat tar jag tacksamt emot det! Har så svårt att komma på olika maträtter. Tänkte göra spaghetti och köttfärssås nån dag, för det gillar hon iaf på burk. Och så har jag köpt lax åt henne men vet inte riktigt vad jag ska göra med den? Som sagt, idéer och tips mottages gärna!

tisdag 22 januari 2013

Första dagen har gått bra. M har som vanligt hållit sig lite avvaktande och betraktande som hon brukar i nya situationer, samtidigt som hon inspekterat alla nya leksaker.

Allt har gått bra. Förutom maten då såklart. På fruktstunden spottade hon bara ut och lunchen åt hon bara några små skedar av. Detta trots att det serverades fisk som hon vanligtvis brukar äta. Jag blir så himla ledsen. Förtvivlad rent av. :-( hon kommer ju försvinna! Hon är redan pytteliten och väger bara 7800.


måndag 21 januari 2013

Imorgon är det dags. Första inskolningsdagen på dagis.
Så skrämmande, så stort och så otroligt häftigt! Tänk att vår lilla, lilla tjej redan blivit så stor.

Det blir spännande att se hur det kommer gå. Vi var på möte med fröknarna idag och vi tyckte båda två att det kändes helt rätt och tryggt. Riktigt, riktigt bra än så länge helt enkelt.


onsdag 16 januari 2013

Antar att majoriteten av alla barn på Mollys dagis använder napp fortfarande och att det är lätt att blanda ihop dom. Dock heter inte majoriteten Molly så förhoppningsvis kanske dagisbacillerna håller sig undan liiite mer iallafall om man vet vilken napp som hör till rätt barn.

Fast hittar hon en random napp på golvet så stoppar hon nog in den i truten även om det inte står hennes namn på förstås.


söndag 13 januari 2013

Idag fyller Molly 1 år! För exakt ett år sedan klockan 11.12på förmiddagen lades lilla M upp på mitt bröst. Jag kan inte förstå var det första året tagit vägen. Det har gått alldeles för fort!



Fler bilder från ettårsdagen kommer vid ett senare tillfälle.

lördag 12 januari 2013

Här kommer en av de absolut första bilderna på lilla M, denna bild var även den vi skickade ut till våra nära och kära när vi avslöjade att vi äntligen fått vår lilla bebis.


Tänk, för exakt ett år sedan hade mitt vatten gått tidigt på morgonen och jag låg hemma och försökte sova mellan värkarna vid den här tiden.

2,5 h senare åkte vi in till förlossningen och kom inte hem förrän fem dagar senare. Med oss hade vi världens vackraste lilla tjej. <3

fredag 11 januari 2013

J.A.G  M.Å.S.T.E  T.A.  K.Ö.R.K.O.R.T.

Så är det bara. Skulle ha gjort det innan M kom men magen blev så stor så snabbt så jag nådde ju fan inte ner till pedalerna. Nästa plan var att ta det så fort hon var ute. Då visste jag inte att jag inte skulle kunna sitta på 6 månader.

Men nu, nu MÅSTE jag ta det. Jag har fått jobb (vikariat dock) som nästan kräver att jag har körkort eftersom det inte går så mycket bussar. Dessutom skulle det underlätta min vardag väldigt mycket med ett körkort. Har spanat runt på intensivutbildningar och räknat ut att det skulle kosta mig 12-15000 kr. Hej då nya fönster till huset? Fy fan.
Kanske bara ska ta en massa körlektioner istället, försöka hinna plugga hemmavid och sen boka teori och uppkörning bara. (Halkbanan har jag redan gjort) Det måste ju bli billigare?

Helt sjukt att jag ska börja jobba den 1 Februari och att M ska börja på dagis! Var tar tiden vägen?


onsdag 9 januari 2013


Höll du några av dina nyårslöften?Tror inte jag hade några?

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?Yes, flera stycken. 

Dog någon som stod dig nära?Ingen jättenära tack och lov.

Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?Ett körkort, mer tid med J, mer träning, och mer mys med vännerna!

Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?Den 13 Januari när M kom till världen och jag blev mamma!

Har du varit sjuk eller skadat dig?Ja, det kan man ju säga. Bröt svanskotan och fick en sfinkterruptur vid förlossningen. Kunde inte sitta ordentligt på 6 månader och var sjukskriven på heltid de första två månaderna.

Bästa köpet?Det måste ju vara huset.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2012?Stiftelsen - Vart jag än går, Mando Diao - Strövtåg i hembygden, Linnea Henriksson - Lyckligare nu.

Vad önskar du att du gjort mindre?Gråtit. Haft ont.

Hur tillbringade du julen?Med finaste familjerna. 23:e hos J:s far, julafton hos min mor sen vidare till J:s familj, 25:e hos min far och 26:e hos mormor. Phew. ♥

Blev du kär i år?Ja, faktiskt. Blev kär på nytt i J. Han är verkligen världens bästa. Och kärleken jag kände för lilla M när hon lades på mitt bröst är större än ord kan beskriva. ♥

Favoritprogram på TV?Började kolla på Mot alla odds på bb, Halv Åtta Hos Mig och andra matlagningsprogram, Så Mycket Bättre.

Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?Jag hatar ingen. 

Bästa boken du läste i år?Hm? Har inte läst överdrivet mycket i år. Gillade dock Schulmans - Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött. Och så läste jag ju böckerna om Mr Gray förstås. Fast de var ju inte brabra på det viset, men ändå fängslande.

Årets bästa film?The Hobbit.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?Blev överraskad av vänner. 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?Hade gärna sluppit alla besvär efter förlossningen. :(

Hur skulle du beskriva din stil år 2012?Jag har ingen speciell stil direkt. Jeans ibland, mest leggings och tunika. Bekvämlighet.

Vad fick dig att må bra?Molly. Alltid. Det finaste jag har. Stödet från familj och vänner. 

Vem saknade du?J som jobbade borta. Mina vänner. Väldigt mycket. Hade verkligen behövt dom under svåra stunder men att be om hjälp är inte alltid det lättaste. Som tur är behöver man inte be alla heller, de ställer upp ändå. Robert är en riktig pärla som jag älskar otroligt mycket! Från att ha fixat blöjor åt mig när mitt vatten gick och jag skvätte ner hela lägenheten, till att ha ringt och frågat om jag behöver ha något handlat när jag inte kunde gå ut efter förlossningen. Jag är så tacksam för allt. Alla skulle behöva en vän som honom. 

Har du gjort något i år som du aldrig gjort förut?Varit gravid. Fött barn. Blivit mamma. Varit sjukskriven. Varit i stort behov av hjälp i vardagen.

Vilka länder besökte du?
Inte ett enda. Sverigesemestrade i Skåne.

Vad var din största framgång 2012?Jag hade nog ingen vidare framgång överlag.. Året började inte riktigt som jag hade velat. Fast M är ju såklart min största framgång.  (Usch, vad ledsen jag låter hela tiden!)

Största misstaget?Att jag inte försökt ta hand om mina vänner tillräckligt. Har dåligt samvete för det, samtidigt försökte jag ta hand om mig själv och en bebis i allt elände. Och knappt det klarade jag. 

Den bästa nya personen du träffade?Zarah (och min psykolog) har varit bra för mig under året.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?Gladare och ledsnare. Kan man vara det? Har aldrig varit så lycklig som nu efter jag fått Molly. Hon är mitt ljus här i livet. Samtidigt har en skugga dolt sig där i bakgrunden hela tiden och gjort att jag inte riktigt kunnat njuta av att ha blivit mamma. Har många gånger känt mig som en värdelös mamma som inte ens kunde ta hand om henne i början, som inte kunde ta upp henne och trösta när hon var ledsen. Jag orkade knappt röra mig. Jag ville så mycket, men kunde inte. Så jävla, jävla sorgligt. :(

Vad önskar du att du gjort mer?Kunnat njuta mer av att ha blivit mamma, träffat J, renoverat huset, kunnat träna och komma ut och umgås med vänner!

Vad spenderade du mest pengar på?Ett hus.

Gjorde någonting dig riktigt glad?När M föddes och när J fick nytt jobb!


Ja, och när jag läser igenom och sammanfattar året som gått kan jag tyvärr inte undgå att se att det varit ett ledsamt år. Ett tufft och kämpigt år. Samtidigt har det varit världens bästa år, för det var året då jag äntligen fick träffa mitt barn. Barnet som jag längtat efter så länge och som skänkt mig så otroligt mycket glädje redan. Älskarälskarälskar henne!

tisdag 8 januari 2013

Molly fortsätter krångla med maten. Fortfarande så är det burkmaten som går "bäst" att få i henne, men det är bara vissa sorter som duger åt damen. Hemlagad mat vägrar hon. Smörgås får hon i sig några små, små bitar innan hon tröttnar och börjar leka med den eller så hamnar det på golvet. Välling tar hon inteheller och ersättning funkar ibland, men oftast äter hon bara ca 50-60 ml.

Testade pannkaka IGEN till mellis men även där äter hon ett par bitar innan hon tröttnar och inte vill ha mer. Frukt gillar hon inte heller. Clementin går bra om hon får det i sin taste teaser-napp, men inte annars. Man tycker ju att hon inte ska behöva använda den längre när hon nästan är ett år!

Vet snart inte vad jag ska göra. Hon börjar på förskola om mindre än två veckor. Hur fan ska det gå? Hon äter ju inte som en normal unge bör vid hennes ålder! Är rädd att hon inte alls kommer ta efter de andra barnen när hon ser dom äta utan sitta där utan mat hela dagen. Jag menar, hon bryr sig ju inte nämnvärt när vi sitter och äter med henne vid bordet så varför skulle hon göra det på dagis? Jag är så fruktansvärt trött på detta. Hur länge ska det hålla i sig egentligen?

Har ni några tips/råd, vad som helst som kanske kan hjälpa, så tar jag tacksamt emot det!

/Hälsningar Uppgiven

måndag 7 januari 2013