måndag 21 december 2009

Nu är jag hemkommen från stan. Har varit på Akuten och på Gripen. Det började med att jag fortfarande kände att jag hade svårt att andas ordentligt. Har ju känt så till och från sedan i lördags. Idag tilltog det dock och sedan halv två-tiden har det varit nästan konstant jobbigt med andningen. Det är alltså djupandningen som är svår. När jag kom hem från jobbet tog jag en kort promenad. Kändes okej. Sedan gick jag och tog ett bad. Kändes sådär. Mamma tyckte jag skulle ringa rådgivningen men jag tänkte vänta tills imorgon. Men jag bestämde mig ändå för att ringa till slut. De tyckte att jag defintivt skulle besöka akuten. Det där med andning är inte att leka med.

Så jag fick ringa mamma så hon kom ner och följde med mig in. När vi väl kom in på akutmottagningen möttes vi av flera patienter som låg i korridoren i sina sängar. När vi klev in i väntrummet var det överfullt med folk! Vi som trodde att måndag kväll är det nog inte så farligt mycket folk. Tji fick vi. Det tog en TIMME att få komma in i receptionen och anmäla sig. Väl därinne sa sköterskan att det för tillfället var ottroligt mycket folk på akuten och att vi kunde få vänta en sisådär sju timmar på doktorn. I bästa fall. Därför ringde hon till Gripen och vi fick komma dit istället. Där var det något lugnare.

Efter att damen i receptionen fixat FRIKORT till mig, (ja ni läste rätt, jag har numera spenderat så mycket tid på sjukhus att jag är berättigad till frikort) fick vi vänta i typ 45 minuter på doktorn. Hon var bra. Lyssnade riktigt ordentligt på hjärta och lungor och frågade mig om mitt liv och sådär. Hon hörde inget på lungorna men såg att jag var ansträngd när jag andades. Ett EKG togs och jag frös så jag bokstavligt talat skakade när jag låg där på britsen, praktiskt taget helt naken med mina isklumpar till fötter. De kollade även så jag syresatte mig ordentligt. Det gjorde jag tydligen. Och EKG:t visade inga förändringar, thank god! Hon pratade en del om ångest och så. Att det kunde ha med saken att göra. Jag sa att jag inte trodde det och berättade om min panikångest. Hon sa att ångest kan yttra sig på olika sätt. Jag sa att jag för tillfället mår ganska bra. Ett blodvärde togs och det var normalt.

Sedan kallade hon in mig på sitt rum och pratade lite till om ångest och att det kunde vara psykiskt osv. (Precis det som jag varit rädd att de skulle avfärda detta med!) Hon frågade om jag nölde mig med förklaringen. Jag sa att jag har ju inget val. Hon sa att detta åtminstone inte gjorde henne orolig eller att hon inte var rädd för att det skulle vara något farligt. Det kändes ju något lugnare. Men samtidigt så kan jag meddela att det är så OTROLIGT jobbigt att känna att man inte få någon luft. Jag får panik! PANIK. Hon tyckte också jag kunde ta kontakt med min läkare på vårdcentralen för ytterligare information om vad som bör göras. Och kontakta en sjukgymnast om det inte går över snart, för då behöver jag göra andningsgymnastik.

Det är ju inte bra att andas ytligt hela tiden. Man måste djupandas för att ventilera lungorna ordentligt. Annars kan det bildas slem och sånt som leder till att man får lunginflammation. Det är jag inte sådär jättesugen på att få faktiskt. Inte alls. Försöker andas normalt men jag kan inte. Vissa andetag går det, men oftast inte. Känner just nu att det känns som om jag håller på att bli förkyld också. Är lite hes och fryser som en tok. Har dock ingen feber. Läkaren ordinerade några dagars vila. Men imorgon ska jag jobba. Har bara en kort tur till 13.00 Får se hur det blir på onsdag, om jag jobbar eller inte. Det beror på hur det går imorgon.

JAG ÄR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ ALLA MINA SJUKDOMSTILLSTÅND. Det står mig upp i halsen.
Håll en tumme eller två att natten fortlöper bra. Är orolig för att jag ska sluta andas eller nåt.

3 kommentarer:

Joh@nn@:s sa...

usch lider me dig =/ jobbigt med panikångest...vet precis hur de är...mitt kommer när jag minst vill tyvärr..och de bara dyker på mig....hoppas värkligen att de kommer gå bättre för dig snart...kramar

Marie sa...

Usch då, det var ingen trevlig start på veckan det :-( Håller tummarna för att du blir bättre snart. Kramen :-)

tezz sa...

Precis SAMMA var jag inne för flera ggr nyligen.. vet precis hur det är.. fruktansvärt :(

kram