tisdag 25 oktober 2011

Ja, ursäkta mitt kryptiska inlägg tidigare.
Grejen är den att jag fick brev från hormondoktorn om att jag har för låg ämnesomsättning och att de vill att jag börjar medicinera med Levaxin. Jaha? Bara sådär. Har det uppkommit nu? Och liksom ingen information om VAD låg ämnesomsättning innebär eller ens vad det ÄR för något. Ingen information om att oftast är medicineringen livslång eller om biverkningarna som medicinen kan ge. Eller framförallt: Att bebisen i magen kan få hjärnskador, utvecklas sämre och inte få nog med näring eller skadas på annat sätt om man går obehandlad och har för låg ämnesomsättning.

Allt det har jag googlat mig till förstår ni. Och då blir man jävligt förbannad på sjukvården faktiskt. Att de ens har mage till att ge ett sånt sjukdomsbesked per brev är riktigt jävligt. Och att inte skriva ut om värdena är skyhöga eller lätt förhöjda, så man vet HUR orolig man ska behöva bli. Att de inte skriver ett jävla skit om att jag inte behöver oroa mig för bebisens hälsa eller att de noga kommer göra uppföljningar och undersökningar från och med nu för att jag och bebis ska få må så bra som möjligt. Ingenting.

Jag undrar om dessa värden ens kontrollerats under graviditeten? De hänger ju ihop med min andra sjukdom - prolaktinomet och hypofysen och det där. Den sjukdomen vet min barnmorska mycket väl existerar. Även läkaren på MVC är informerad om läget och har till och med kontakt med min endokrinolog. Det är de som ska ha koll på att allt går som det ska och att alla värden kontrolleras regelbundet. Min bm har knappt skickat iväg mig på provtagning alls hittills. Man tycker ju att eftersom jag har prolaktinomet i bakgrunden borde de ha extra koll? Jag borde ha flera extrakontroller under graviditeten med både blodprover och extrabesök. JAG som förstagångsgravid och patient ska fan inte behöva ansvara för att de undersökningar som borde göras görs. Det är tillsammans barnmorskas och läkares yttersta ansvar.

Jag undrar om det är först nu som värdena avviker och att de haft lite koll på mig under graviditeten trots allt? Jag vet ju ingenting. Och när jag försökte ringa endokrin så var telefontiden slut och ingen jävel svarade. Jag försökte istället ringa min barnmorska som inte heller svarade. Då ringde jag till den andra barnmorskan på mottagningen där jag går, men inte heller hon hade lust att svara. Då blir jag ännu mer frustrerad för att det inte finns någon att svara på mina frågor och stilla min oro.

Ja, det är förbannat skittråkigt om jag ska behöva äta Levaxin resten av livet och om jag kommer ha låg ämnesomsättning forever and ever. Det är det verkligen. Men det struntar jag blankt i just nu. Det enda jag bryr mig om är liten. Min bebis i magen. Har den tagit skada? Kan den ha fått hjärnskador? Var finns det någon som kan svara mig?

Jag är ledsen, äckelnervös, frustrerad och arg på att ha blivit behandlad såhär.
Imorgon ska jag ringa både endokrin och min barnmorska och kräva svar. Jag ska fanimej kräva att de kollar mig extra från och med nu och att de gör sitt jävla jobb. Jag kommer hålla dom personligen ansvariga om det är något fel på min älskade lilla bebis. Och OM det skulle vara det så antar jag att jag ändå inte kommer att få veta det förrän den är född. Men jag kan ändå inte låta bli att oroa mig.

6 kommentarer:

Jane sa...

Det kommer inte vara något fel på din lilla bebis. Du behöver inte oroa dig.. Det är värre när man har för mkt hormon än för lite. Då går kroppen på högvarv. Precis som namnet.. hypertyreos. Men ska du börja med Levaxin nu? Trodde inte att man fick börja mitt i en graviditet. Jag har ju oxå underproduktion, därav min trötthet och delvis mina extrakilon. Men jag får inte börja äta Levaxin nu innan om jag inte tar ett uppehåll på minst 6 månader för att ställa in dosen. Hoppas att det löser sig och att du får tag på ngn som kan stilla din oro. Många kramar <3

Jane sa...

Har för mig att för att det ska vara någon fara för fostrets utveckling så ska man ha riktigt dåliga värden i början av graviditeten. Från vecka 13 är fostret självförsörjande av sköldkörtelhormon och inte lika känsligt för mammans hormonnivåer.

Anonym sa...

Vi har ju samma "sjukdom" och från start hade det koll på mina värden alltså läkarna, jag ringde och sa att jag va gravid. Då fick jag ta blodprover varannan vecka först, och jag fick höja mitt levaxin rejält.

När barnen kom så hade Melvin ett litet blåsljud på hjärtat och både hans och Linnéas puls låg väldigt lågt, då fick jag förklaringen att de fick ju levaxin av mig innan och troligen inte hade börjat producerat egen..

Oj hoppas du förstår min skrivning här.

Anonym sa...

Sen tycker jag det är riktigt dåligt av dom att inte ringa dig och förklara läget..

Zara sa...

Hoppas det är som Jane skriver... Vad jobbigt med oron för dig, hoppas du får tag på någon som ksn svara på dina frågor! Kram

Marie sa...

Ja det var dåligt av dom att bara skicka ett brev så där. En doktor skulle ju ha ringt till dig så du kunde ha fått ställa frågor med en gång.