tisdag 17 januari 2012

En fråga: för er där mjölken inte rann till på tredje dagen, när kom den? Det är så jävla ironiskt. Jag har ju min hormonsjukdom med en tumör på hypofysen och ett förhöjt prolaktinvärde.

Prolaktin betyder typ bröstmjölk. Mitt enda symtom på sjukdomen var att jag fick bröstmjölk. Så jag blev insatt på medicin som skulle få den att försvinna. Den slutade jag med direkt jag blev gravid. Och nu när jag helst av allt bara vill ha det så finns det ingen!

Min doktor har sagt att det inte alls borde vara några problem med amning. Men jag tror mina hormoner fått spatt helt efter graviditeten. Och det gör mig så jävla ledsen.

9 kommentarer:

Ida sa...

Förstår en hel del hur du känner.. fast min mjölk rann till ganska snabbt men då våran dotter var lite mindre så fick hon redan i starten tillägg för att hon inte skulle gå ner så mycket. Så när hon hade ökat så slutade vi med tillägg och hon blev nästintill hysterisk första tiden hemma, tills vi beslöt att börja med de igen. Jag hade mjölk men inte alls tillräckligt, så fick ge flaska där i mellan. Och något jag lärt mig är att man får lyssna till sin kropp och till sitt barns behov. Man vet själv vad som är bäst för en. De är ganska mycket påproppat detta med amningen och jag ville ju själv helamma och man kände ju sig inte alls tillräcklig som mor när de inte funka men de sitter ju faktiskt inte i brösten om man är en bra mamma eller ej:) Jag fick ge upp amningen när hon var ca 5 månader, sen fanns de nästan inget kvar och hon ville absolut inte, och jag hade ju verkligen tänkt amma längre men som jag sa måsteman lyssna på kroppen och barnet och hon blev ju mycket nöjdare när hon fick flaskan:) Men jag hoppas för dig att amningen kommer till snart men du ska veta att du är den bästa mamman till din fina dotter! Kram till er!

Beatrice sa...

Det kan faktiskt ta mer än 3 dagar , jag fick också köra lite ersättning men envis som jag var/är så jävlar vad jag kämpade & det hjälpte för bort med ersättning o bara bröstet i några månader.
Kör inte slut på dig med alla tankar utan pytsa på med flaska och sedan kankse det rullar på. Klart du funderar över din sjukdom men det går säkert bra
//kram & stort Grattis

Anonym sa...

Hej och Grattis till er lilla bebis!
Amningen fungerade inte för mig heller i början. Mjölken rann inte till, vilket gjorde att dottern inte fick i sig tillräckligt, vilket i sin tur ledde till att hon inte orkade suga igång brösten heller. Det var jättejobbigt, jag förstår precis hur du känner!
Vi gav lite tillägg (med sked/kopp, ej flaska för att jag inte ville sabba amningen helt), och sen gav jag henne bröstet direkt efteråt. För mig tog det lång tid att få fason på amningen, men det är individuellt såklart. Min kusin var tvungen att ge enbart ersättning då hennes son inte tog bröstet på rätt sätt, men när han fick till tekniken (efter tre veckor!) så lyckades hon få igång amningen och helammade sedan flera månader. Så det behöver inte vara hopplöst bara för att det går trögt i starten. Lycka till och hoppas ni hittar ett sätt som fungerar för er!

/Spökmamman sa...

Jag fick in rätt teknik först efter...tre veckor tror jag. I början fick Arvid utpumpad mjölk samt tillägg. Fick in snitsen efter ett tag och då funkade det. Jättejobbigt och ONT i början. Med de andra barnen har allt gått jättebra. OM det är så att du inte kan amma pga knepiga hormoner så får du INTE bli alldeles förstörd på grund av det gumman. Då är det så. Alla mina tre barn har fått tillägg till och från och det finns absolut fördelar med det!!! Om nu doktorn säger att du bör kunna amma antar jag att man får försöka lite till, bara du inte mår dåligt och stressar. Ät ordentligt, stressa INTE, sitt riktigt och be barnmorskorna om hjälp med rätt "grepp". :-o KRAM.

Erika sa...

Jag fick ju börja pumpa dag 2 tror jag efter Tuva kom till världen. Eftersom hon var så liten så kunde jag inte amma henne. Men jag fick inte ens ut 20 ml de 2 första dagarna. Sedan kom det mellan 30-40 ml, pumpade var 3e timma och då ur båda brösten. När vi kom hem kunde jag få ut 80 ml och nu vet ja inte eftersom hon nu helammas. Men det tog mig säkert 2-3 v innan jag fick ut den största mängden. Kanske är annorlunda när man helammar och inte som jag fick pumpa ut.

Unknown sa...

Frustrerande! Hoppas det kommer igång. Här i Norge pratas det en del om Oxytocin det finns som nässpray det hjälper vid utdrivningsreflexen iaf. Kanske kan vara något att testa.

Trivsamma förändringar sa...

För mig kom mjölken igång efter 2 dygn och efter 3 dygn kom det mer. Slet ganska mycket under veckan vi var på sjukhuset och satt i pumprummet och pumpade minst var tredje timme och gav henne det jag pumpade ut i sonden så att jag skulle få mjölk trots att hon inte orkade amma förrän hon var 2-3 veckor gammal.
När hon väl började amma ville hon inget annat än att ligga där och var inte tillräckligt effektiv vid bröstet, så då började vi ge henne ersättning. Nu när hon är 4 månader så vill hon ha bröstet före flaskan så hon har inte blivit bortskämd med flaskan som många tycks bli. Finns även flaskor som gör att barnet måste suga med samma teknik som på bröstet för att det ska komma något. Då förstör man inte amningen bara för att man ger ersättning.

Hoppas det snart kommer igång! Och om det inte gör det, haka inte upp dig allt för mycket på det. Det är mysigt när amningen funkar och man får den där närheten. Men den kan man ge ändå och ersättning har funkat för många barn, de växer sig stora och friska på det också!

Kram

Anonym sa...

Grattis till lilltjejen!
Jag kommer inte riktigt ihåg när mjölken rann till för mig men det var fjärde eller femte dagen. Lillan hade då spenderat dagarna till att totalt suga sönder mina bröstvårtor. Så jag valde att köpa en amningsnapp eftersom det gjorde så satans ont när hon ammade. Jag vet att barnmorskorna avråder från det eftersom det finns risk att bebisen aldrig lär sig att ta rätt grepp. Men eftersom alla sa att hon tog rätt grepp då valde jag att chansa. Tänkte att det fanns risk att mjölken inte rann till eftersom jag spände mig som en fiolsträng varje gång hon skulle amma. Och jag måste säga att det var gudomligt att använda amningsnapp. Trodde inte den skulle göra så stor skillnad som den faktiskt gjorde. Vet inte om det var den eller en ren tillfällighet men mjölken rann till på kvällen dagen efter att jag börjat med den. Sen såg jag till att sluta med amningsnapp så fort vårtorna läkt ihop hyfsat och visst fick man kämpa lite för att få henne att amma utan napp sen men det var det helt klart värt. Hoppas det kommer igång snart! Vet hur jobbigt och frustrerande det kan vara.

//Louise

Jenny sa...

Hej hej!
För mig rann mjölken till på 5:e dan, satt och pumpa och gråt den 4:e dan för de gjorde bara ont och jag funderade starkt på att ge upp..

När jag låg på avdelningen var den en snäll sköterska som lät mig prova amningsnapp (har för mig det hette så iaf), inget de rekommenderar då bebisen lär sig suga "fel".. Men V fick bättre tag även om det inte fanns så mycket mjölk då, så vi tragglade med den och pumpen.

Mitt tips är väl att traggla med pumpen och se till att hon får ett bra tag runt bröstvårtan..
Kämpa på så kommer det nog snart igång :), håller tummarna för det iaf :).