fredag 30 december 2011

Magen är inte direkt liten längre. Höhö. Svårt ändå att tro att det faktiskt ligger en bebis däri. Att de får plats. De är ju ändå ganska stora, bebisarna. Om man jämför dom med exempelvis... en kattunge!

Nåväl. Min bebis hickar för tillfället väldigt ofta. Varje dag. Hick, hick. Som ett rytmiskt tickande. Antar att den sväljer en massa fostervatten för att bli rund och go lagom tills mammsen ska krysta ut den. Och att liten tränar andning så det förslår. Jag har förstått att det är på grund av sväljandet av fostervatten samt andningsövningarna som bebisarna hickar.

torsdag 29 december 2011

Idag hade vi som sagt besök hos barnmorskan igen. Det gick bra. Bebisen ligger fortfarande med huvudet neråt. Det är numera inte rörligt längre utan ruckbart, vilket betyder att den sjunkit ner liiite iallafall. Bra!

Sf-mått: Mätte aldrig, då hon gjorde det förra veckan och inte tyckte det var nödvändigt att göra igen så nära inpå(?)
Blodtryck: 130/70
Urin: Utan anmärkning
Blodsocker: 5,2
Hjärtljud: 142

Jag gnällde lite över min jäkla foglossning som gör mig på dåligt humör eftersom jag har så ont och nästintill är orörlig. Och så klagade jag över min svullenhet i händer och fötter. Precis som jag själv funderat på att göra tyckte bm att jag skulle skaffa stödstrumpor. Så jag gick till Apoteket och köpte mig ett par. De får invigas imorgon.

Efter besöket vaggade jag till Gina Tricot för att köpa ett par leggings och sen åkte vi till svärföräldrarna och blev bjudna på god lunch och spelade lite olika sällskapsspel med diverse familjemedlemmar. Mycket trevligt!
Nu har jag och J spelat miljonbingo, men inte fan vann vi några miljoner. Inte något annat heller för den delen.

Ännu en natt med usel sömn. Jovars, det blev kanske tre timmar sammanlagt på hela natten. Det är sjukt jobbigt, för jag är trött men kan inte sova. Och nästäppan... Den där jäkla nästäppan blir jag galen på. Likadant var det igår. Jag behöver få vila nu inför vad som komma skall. (Förlossningen alltså.) Det står det i varenda gravidbok. För hur jag skulle orka med att trycka ut ett barn när jag praktiskt taget befinner mig i ett zombieliknande tillstånd dag ut och dag in, det vet jag faktiskt inte. Jag är ständigt trött och orkeslös och det är ju inte speciellt konstigt när jag inte får sova på nätterna.

Nåja. Nu ska jag snart iväg till labb och ta ett blodsocker innan det är dags för barnmorskebesök. Som vanligt känner jag mig stressad innan jag ska dit. Konstigt det där. Jag kanske omedvetet jagar upp mig på grund av att jag haft lite högt blodtryck de senaste gångerna?

onsdag 28 december 2011

Ikväll kollar vi på Grabben i graven bredvid, då varken jag eller J sett den tidigare.
Imorgon har vi barnmorskebesök och efter det ska vi till svärföräldrarna och spela sällskapsspel. Sweet!
Här kommer en bild på mina julklappar! En stjärnlampa, (till bebisrummet) ett par stickade tossor till kalla vinterfötter, tallrik + bestick till bebisen, presentset med kroppsvårdsprodukter, supermysig filt från me&i till bebisen, presentkort på alla butiker i ett köpcenter, presentkort på IKEA, pengar och den superfina madonnan som jag spanat på läääänge. Den väger ca 20-25 kg och är en riktigt robust pjäs!

Jag har tydligen varit ganska snäll i år. :)

Igår åt vi minijultallrik till middag. Den bestod av potatisgratäng, omelett med champinjonstuvning, revbensspjäll, julskinka och rödbetssallad. Nä, vi har inte hunnit tröttna på julmat eftersom vi bara ätit det en gång tidigare - på julafton.

tisdag 27 december 2011

När man praktiskt taget är orörlig och inte orkar gå längre än 30 meter utan att grimasera av smärta (foglossning) är det väldans bra att man kan shoppa online. Mindre bra är om man eventuellt är jävligt svullen i fötter/ben då det kan vara svårt att veta hur bra skon egentligen sitter.

Sportamore kan man beställa hem de skor man är intresserad av, prova i lugn och ro (och slippa känna sig påtvingad ett par pjucks av en enveten försäljare med stomatolleende) och sedan skicka tillbaka de man inte vill ha. Superbra! J har dessutom agerat förste skopåträdare eftersom jag omöjligt kan böja mig så långt ner.

Jag terrade tre par rejäla vinterdojor. Jag har aldrig ägt ett par riktigt bra och varma skor utan brukar plåga mig igenom vintrarna med iskalla stövlar eller liknande. Men nu har jag insett att funktion går före form. Nu ska jag bli mamma och kommer säkert vara ute och gå med barnvagnen i ur och skur. (Jag har förstått att det är så man gör.)

Dessa tre par skor har jag då testat idag:

Dessa var så trånga i skaftet att vi nästan blev svettiga både jag och J. När de väl kom på var de sköna, men kändes ändå inte riktigt helt hundra.

Lätta, ganska nätta, varma och diskreta. Satt bra på foten. Detta blev mitt slutgiltiga val och lotten föll på dessa kängor till slut. Bra pris också, istället för 1400 kr kostar de nu 840 kr.


Snyggast! Bekväma och rejäla. Med brodd och reflexer. Stort plus! Litet minus för att de kanske kändes något klumpiga. Men hade jag haft råd skulle jag nog ha köpt dessa också faktiskt.

måndag 26 december 2011

Idag har vi varit hos min kära mor på den årliga kalkonmiddagen. Mycket trevligt och mycket smaskigt. Vi hade även lite minijulafton och delade ut de sista klapparna. Tänkte försöka ta en bild någon dag på alla fina klappar jag fått i år.



Lånad bild på kalkonen.


Jag och bonussyster. Svårt att tro att hon ska ha bebis bara 12 dagar efter mig när man ser den här bilden. :D

J beundrar granen, alternativt suktar efter julklapparna. Vad vet jag?
Massor av klappar.


Syrran i mitten och två av mina kusiner i väntan på tomten.

Bebisen fick paket trots att den fortfarande ligger i magen!


Jag fick ett superstort paket!


Tomten har blivit närsynt på äldre dar, så han fick låna ett par läsglasögon.


Vecka 36 (35+6(




Måndag och vi går återigen in i en ny graviditetsvecka. Vecka 37 idag. (36+0) :D

Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är upp till 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar med blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls. Apropå hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna när förlossningen börjar. Läs mer om förlossningen här. Vi har information om allt från att skapa en fin förlossningsmiljö till tips för medföljare.
Idag har vi firat jul med pappsen, J har lagat ost & skinkpaj, och så har vi kollat på Kingdom of heaven på tv. Jag har haft massa mensvärksliknande smärta i magen hela kvällen, och nu har jag ont på ett annat sätt. Inte som mensvärk, bara ont.

Dags att försöka sova nu. Jag är skittrött. Som alltid nowadays.

söndag 25 december 2011

...vill jag inget hellre än att få sova!
Jaha. Då var man vaken och uppe på benen då. Det är fan OMÖJLIGT att sova på grund av nästäppan (trots att jag tagit nässpray vill den inte ge med sig så jag ligger mest och kippar efter luft) och dessutom känns det som att det är ungefär 40 grader varmt i sovrummet. Mycket irriterande eftersom jag inte sovit klart ännu. Jag är fortfarande jättetrött.

Gårdagen var jättemysig men väldigt lång. Vi var ju på två olika ställen, först hos min släkt klockan 14.00 och sen åkte vi till J:s släkt och kom hem närmare 22.00-tiden. Var helt slut då och lyckades hålla mig vaken en timme till innan jag stupade i säng.

lördag 24 december 2011

God Jul till mina vänner och alla andra som jag känner! Hoppas ni får en fantastisk dag tillsammans med era nära och kära.

fredag 23 december 2011

Tänk, idag är det bara trettio dagar kvar tills liten är beräknad att kika ut till oss. Jag längtar som en tok efter vårt lilla knyte. Jag längtar efter att få hålla vår alldeles egna bebis i famnen och snosa på det lilla bebishuvudet och jag längtar efter att få ge min villkorslösa kärlek till detta lilla mirakel som växer inuti mig.

Tänker och undrar varje dag vem det kan vara, hur han/hon ser ut, om den får J:s lockiga hår, eller mina blåa ögon... Det är svårt att förstå hur man kan älska någon så otroligt mycket när man aldrig ens träffat personen i fråga ännu.


Min och J:s bebis i vecka 18+0

Inatt har jag fått sova igen. Det verkar som att det är ungefär varannan natt som gäller. Dock tycker jag hjärtklappningen varit värre idag. Kanske för att jag känner mig lite småstressad. Jag har duschat, valt ut kläder för dagen, packat in de sista klapparna, diskat. Tänkte även jag skulle städa badrummet och bädda sängen inom en snar framtid. Vi ska till J:s pappa och fira jul där runt 16.00-tiden idag också.

Nu är det en såndär dag då bebisen är väldigt lugn och stilla igen. Har knappt känt en enda rörelse sedan igår kväll, då det var liv i luckan! Jag vet att det brukar vara så, och att det helt enkelt verkar vara bebisens dygnsrytm, men det är så himla jobbigt. Jag blir orolig, ledsen, sur och allmänt apatisk och känner inte att jag orkar eller vill göra någonting alls förrän jag känt att det rör sig därinne. Så nu ska jag sitta här och vila och sura en stund så hoppas jag att den ger mig lite livstecken snart. Bebisskrälle.

Uppdatering kl 13.32: Bebis är vaken! Hickar och har sig därinne nu. Thank god.



Mysfrukost hos mamma igår.

torsdag 22 december 2011

Nu är alla julklappar införskaffade. (Tror jag? Måste dubbelkolla!) Känns otroligt skönt. Jag hade så ont när vi traskade omkring och handlade, så snart får jag börja hålla mig inomhus helt tror jag. Fick en massa sammandragningar också. (Tror jag? Magen blev iallafall hård som en fotboll och jag var tvungen att stanna en stund.)

Nu känner jag mig skitkonstig. Helt darrig/skakig i händerna och varm i ansiktet på något vis. Och imorse när vi precis kommit in till stan mådde jag så illa att jag höll på att kräkas! Supermysko. Jag sov förvisso skitdåligt inatt igen och det kan säkert påverka hur jag mår just nu också. Jag har slarvat med maten och bara ätit frukost idag så nu ska jag äta smörgås med bacon & ägg-röra och hoppas att jag känner mig lite piggare efter det. Sen ska jag slå in de sista klapparna om jag orkar.

22/12 idag och exakt en månad kvar tills bebisen är beräknad att komma den 22/1. Hihi.

onsdag 21 december 2011

Det snöar som tusan ute. Törs vi hoppas på en vit jul i år trots allt?



Se på fan, jag har sovit som en prinsessa inatt och har bara varit uppe två gånger och kissat. Nytt rekord!

Idag ska jag hem till min kära mor och sova där. Vi ska nämligen iväg och handla de sista klapparna imorgon bitti.

tisdag 20 december 2011

Vad roligt att ni är så många som gissat könet på min och J:s bebis! Fortsätt gärna med det i inlägget nedan. Än så länge står det 50/50 mellan pojke vs. flicka.

Annars kan jag meddela att jag idag skaffat mig Facebook. Efter att ha varit totalt ointresserad har jag nu efter några år lyckats bli övertalad från flera olika håll. Sen får vi se hur mycket jag kommer hänga där. Kanske inte jättemycket. Jag kan mycket väl vara en av de sista att ha skaffat fejsan faktiskt. Iallafall i min åldersgrupp.

Hoppas på att få en skön natt med mycket sömn inatt.
Vad tror ni att det är för en liten krabat som döljer sig därinne? En pojke eller en flicka? Gissa på!



Ännu en natt av katastrofal sömn. Usch. Och ont i händerna har jag. Är väldigt svullen och har inte kunnat ha på mig förlovningsringen sen vecka 28.

Bebis är väldigt lugn idag igen, det är en morgontrött liten krabat tror jag minsann, men vi får hoppas att den kommer igång snart. Igår kväll var det ett himla liv därinne, men jag har märkt att liten håller sig lugnare på morgonen/förmiddagen. Även om jag vet att det är så känns det olustigt när den inte rör på sig, nu på slutet. Tänk om något skulle hända NU, när vi är så nära målet! Hemska tanke.

Det är ungefär fem veckor kvar för lilla loppan innan det är dags att komma ut till oss och vi har fortfarande inga namn klara. Vi har 6-8 namn totalt fortfarande på listan, men än så länge har vi samma favorit på pojknamn och även samma på flicknamn, så det är bra. Men sen om det blir något av de återstår att se. Det är så himla svårt med namn alltså!

måndag 19 december 2011

Imorse hade vi morgonmys under frukosten.

När jag var i Vänersborg kunde jag inte hålla mig från att köpa dessa två små söta plagg nedan på bilden.



När det kommer till tryck på bebiskläder och bebissaker och prylar överhuvudtaget är jag väldigt svag för elefanter, ugglor och grodor! I love it.
Magbild från igår. Vecka 35 (34+6)


Idag går jag in i vecka 36 (35+0) och det är 34 dagar kvar tills liten är beräknad att kika ut!

Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 47 cm lång. Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas.

Det kan däremot bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta. Fortsätt äta bra, både för din skull och bebisens. Läs vår kostguide om du vill ha inspiration.

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)

Du kanske har märkt att brösten läcker lite. Detta är helt normalt. Dina bröst har börjat producera den mjölk som kallas kolostrum eller råmjölk och som ger ditt barn en bra start. Om du känner att förlossningen börjar, kommer din barnmorska att undersöka livmoderhalsen. Hon kommer att se om den har börjat utplånas (bli tunnare) och dilateras (öppnas).

När du besöker barnmorskan kommer hon att kontrollera hur bebisen ligger. Denna information skrivs in i din journal så att de vet din historia när du kommer till sjukhuset för att föda.
Idag har vi varit hos barnmorskan igen. Det gick bra, även om hon hann göra mig lite nervös!

Hjärtljud:142
Sf-mått: 33
Blodtryck: 135/75

Det var när hon skulle känna efter hur bebisen låg som jag blev nervös. Hon kunde nämligen inte känna alls var de olika kroppsdelarna var. Liten har ju legat med huvudet neråt och ryggen på min vänstersida sedan vecka 28-29 ungefär och man har känt det tydligt. Både jag och J har ju fått känna, men nu gick det alltså inte. Barnmorskan undrade om jag känt ovanligt mycket aktivitet senaste tiden och det har jag till och från. Imorse sa jag till J att det kändes inatt som att bebisen låg tvärs över magen på mig!

Nåväl. Hon fortsatte att klämma, men sa sedan att nej, det gick inte att känna. Hon misstänkte att den kanske vänt sig och låg i säte! Hundra miljoner tankar hann gå genom huvudet på mig och det enda jag såg framför mig var ett kejsarsnitt. Hon frågade om hon fick göra ett ultraljud för att se hur det egentligen var ställt. Så det gjorde vi. Genast dök det upp ett huvud på skärmen. Min barnmorska lyste upp och sa: Åh, vad jag blir glad ibland när jag har fel! Bebisen låg alltså med huvudet neråt fortfarande, men hade vänt sig så ryggen nu var på min högra sida istället.

Känns lite konstigt att veta att det fortfarande är såpass mycket plats att kunna vända sig på och böka omkring. Bebisen är alltså inte det minsta fixerad ännu. Jag kommer väl att föda barn någon fram på vårkanten jag om den ska fortsätta i den här stilen. Skärpning liten!

Efter besöket tog vi en supersnabb vända på stan och jag införskaffade en julklapp. Nu har jag tre grejer kvar att köpa och sen är jag helt färdig.
Har varit superproduktiv sedan jag kom hem (ja, med mina mått mätt) och håller nu på och tvättar, samtidigt som jag lagt lite gamla, gulnade och missfärgade vita plagg i en hink med klorin. Jag har även bytt sängkläder (jävlar, vilken pärs! Jag blev superandfådd) och nu håller jag på att sortera kläder i min byrå. Den är så överfull att det inte går att stänga lådorna.
Jag var tvungen att ta en liten paus, men ska strax återgå. Passade på att testa tunikan jag köpt för att ha på jul också och den passade fortfarande, thank god.

I övrigt ska en tvättmaskin till tvättas och hängas, ett besök på ICA göras och sen ska jag kanske träffa syster. Och så har jag glömt bort att äta lunch kom jag på! Imorgon står dammsugning och packning av bb-väska på schemat. Det gäller att dela upp det så man orkar.

söndag 18 december 2011

Här kommer en liten sneakpeak på vårt bebisrum. Vi är jättenöjda med resultatet! Nu behöver jag bara hitta en mysig matta att lägga på golvet också.



Idag har jag varit på mitt jobb och hälsat på. Jag har även provat arbetskläder då vi ska få nya av kommunen till nästa år. Det var lättare sagt än gjort, men jag tog en gammal arbetstunika och jämförde med de storlekar som hängde där och fick på så vis fram en storlek som var likadan som de jag brukar ha. Lite svårt att få dom över magen nu så att säga.

Det var iallafall jättetrevligt att träffa mina arbetskamrater igen! Men jag är väldigt tacksam över att jag inte behöver jobba något mer nu innan bebisen kommer. Det hade aldrig gått. Jag fick skjuts dit, men gick hem. Jag hade så jävulusiskt ont i fogarna, så det gick inte fort vill jag lova. Dessutom fick jag några sammandragningar som gjorde att jag var tvungen att stanna till. Så att jobba skulle aldrig gå. Så jäkla synd att jag ska ha ont, för det är superhärligt väder ute och jag skulle vilja vara ute och gå långa promenader. Frustrerande att man inte kan det.

Varför gör det förresten så ont att stå på ett ben? Till exempel om man ska ta på sig en sko. Är det att fogarna liksom glider isär mer när man inte är rak i höfterna? Jag har iallafall skitont när jag ska ta på mig skorna eller strumporna, så jag måste sitta ner om det går. Tänk er en uppochnervänd pyramid, så har jag ont. Under magen, i ljumskarna och på blygdbenet. Ingenting i ryggen.

Idag har bebisen varit onormalt lugn. Sånt gillas inte! Hoppas på lite mer action inom kort.
Jag hade tänkt hälsa på syster + systerson idag, men hon mådde inge vidare så det blev inställt. Jag och J ska baka Rocky Roads och så ska jag försöka packa lite i bb-väskan. Och så har vi en film om profylaxandning som vi ska se, för den ska återlämnas till barnmorskan imorgon då vi har ett nytt besök där.

Nu rörde sig liten! Bra där, bebis.

lördag 17 december 2011

Vi är tillbaka hemma och sitter just nu och slår in julklappar och lyssnar på Smooth Christmas. Bästa skivköpet ever! :D

fredag 16 december 2011

Jodå, filmen var riktig bra! Efteråt gick vi till pizzerian och köpte med oss mat hem. Det bästa är att J bor på krypavstånd till bion också. Det tar typ två minuter att gå dit. Perfekt!
Hade hoppats på att det skulle vara någon bra film på tv ikväll, men det verkar inte så. Dåligt! En fredagkväll och allt.

Imorgon styr vi kosan hem mot vårt kära Värmland igen.

Om en timme ska jag möta upp J på stan för lite snaskköp inför bion. Filmen vi ska se är förresten den nya Sherlock Holmes som har premiär idag.

Vad ska ni göra ikväll?


Såhär ser jag ut idag.

Inatt sov jag bättre, även om jag sprungit på toa x 3. Dock kunde jag inte somna om när J:s klocka ringde vid 06.00, så jag följde med honom upp med täcket runt mig och höll honom sällskap när han åt frukost och sen kröp jag ner i sängen och kollade på tv en stund. Sen gjorde jag iordning frukost åt mig själv och åt framför tv:n.

Klockan 10.00 hade jag telefontid med min MVC-läkare för att diskutera mina provsvar angående ämnesomsättningsproverna. De var bättre nu när jag äter Levaxin, men hon trodde att jag kanske äter en något för hög dos eftersom jag har sån hjärtklappning. Hon tyckte jag kunde minska något på tabletterna, samtidigt som min endokrinolog skickade brev förra veckan om att provsvaren såg bra ut och att jag skulle fortsätta som jag gör. Jag sa att jag inte tänker göra någon medicinändring innan hon har varit i kontakt med med min ordinarie läkare och kollat så det är "okej" först. Så vi bestämde att hon ska kolla upp det med min hormondoktor och att jag ska fortsätta som vanligt över helgen och sen hör hon av sig någon gång under nästa vecka med besked.

Efter telefontiden slumrade jag till en stund igen och har sen inte gjort ett vettigt handtag på hela förmiddagen! Nu är det dags att ta sig i kragen och diska och duscha och fixa iordning mig lite. Och äta lurre förstås.
Ikväll ska jag och J på bio! Det blir mysigt.

torsdag 15 december 2011

J är hemma! Det är härligt att han är tillbaka. Jag håller på med kvällens middag som består av kycklinggryta. Blir nog en tidig kväll ikväll för både J och jag har sovit dåligt inatt.

Tack för alla svar och tips angående nässpray!
Jag har sovit fruktansvärt dåligt inatt. Somnade för det första inte förrän efter 01.30 någon gång utan låg och snurrade som en propeller i sängen. Sen har jag varit uppe på toa inte mindre än FYRA gånger och kissat. När klockan var 08.20 gav jag upp att försöka somna om något mer. Jag är alltså väldigt trött nu kan man säga.

Utanför fönstret är det grått, grått, grått! Och regnet öser ner. Måttligt upplyftande.

onsdag 14 december 2011

Idag har jag varit ensam hela dagen här i Vänersborg för J är på hemlig resa på annan ort med sitt jobb. Jag hade tänkt krypa upp i soffan med en bra bok för att fördriva lite tid, men eftersom jag inte hade med mig någon fick jag gå till Hemköp för att försöka köpa en. Det visade sig dock att det enda de hade var sliskiga romaner av Harlequin-typ så det blev inget köp. Istället har jag mest bara softat och tagit det lugnt. Kollat på tv och pratat i telefonen och så. Skönt det med.

Känner att jag orkar mindre och mindre nu. Har ont någonstans varje dag och jag känner mig stor och tung och otymplig. Det är först nu man börjat få känna på den tunga och jobbiga sidan av graviditeten.
Jag har drabbats av gravidnästäppan from hell. Det är sjukt jobbigt att inte kunna andas normalt. Bebisen trycker dessutom liksom på lungor och annat. I alltför lång tid har jag använt min käre vän Otrivin Menthol som räddare i nöden. Alltså en nässpray som man för det första helst inte ska använda som gravid, och för det andra bara ska använda under en period av högst 10 dagar. Jojo. Jag har använt min en månad eller så. Jag försöker dock att bara ta när det är absolut nödvändigt.

Men förra veckan tog jag mig i kragen och köpte mig en gravidvänlig nässpray istället - Renässans Menthol Plus. Saltvatten som luktar menthol, typ. Den får man ta närhelst man behöver och hur många gånger som helst. Och eftersom det till stor del är vatten i den är den inte beroendeframkallande. Låter ju toppen. Bara det att den inte funkar! Inte för mig iallafall. Det händer typ ingenting i näsan på mig när jag tar den.

Är det någon som har tips på någon annan bra variant? Eller ska jag bara ge den där Renässansen lite mer tid? I nuläget tar jag min Otrivin till natten, men försöker undvika den på dagen, så långt det går.




tisdag 13 december 2011

Imorse vaknade jag när J:s klocka ringde och en timme senare satt jag bänkad (okej, jag låg i sängen) framför Lucia på tv. Trodde inte jag skulle somna om något mer sen, men runt 9.30 gjorde jag visst det ändå.

Igår var ju vi på vår andra föräldrautbildning. Det var lika bra denna gång och alla i gruppen är verkligen supertrevliga och lätta att prata med. Denna gång pratade vi om smärtlindring. Jag hade ganska bra koll på vad som finns och vad jag tror jag skulle vilja ha. Efter det hade vi tid hos barnmorskan för att kolla mitt blodtryck. Denna gång hade jag 130/75 så det var lite lägre. Även pulsen var lägre än sist, då jag hade 80-90 i vilopuls, men den var fortfarande lite högre än normalt.

Vi pratade också mycket om mina känslor och hormoner som verkligen är i svallning. Jag har inte märkt av de där jädra hormonstormarna särskilt mycket tidigare, men igår grät jag, var arg, ledsen och skrattade under loppet av några timmar.

Ju mer det närmar sig förlossningen desto mer stressad blir jag. Inte över själva förlossningen, utan av det som kommer sen. JAG SKA FÖR BÖVELEN BLI MAMMA! Hur ska JAG klara den tuffa uppgiften och ha det ansvaret över en annan människa? Jag är sjukt nervös för det och blir stressad så fort jag tänker på det. Av någon anledning har jag lättare att koppla bort alla tankar här i Vänersborg än hemma i lägenheten, och dessutom har jag börjat känna att jag verkligen måste ha J i närheten så mycket som möjligt. Min barnmorska säger att det är normalt att känna såhär, men man känner sig så jävla dum. Jag har ju väntat på detta så himla länge. Och jag längtar så tills bebisen kommer, men samtidigt är jag rädd att jag inte klarar av att bli mamma. Tänk om jag blir en dålig mamma?

J köpte ett foglossningsbälte till mig igår. Jag har använt det idag men tycker inte att det hjälpt särskilt mycket, även om det känns skönt att ha ett stöd under magen. Jag var precis ute i regnrusket och handlade lite grejer vi behöver till middagen. Nu har jag SKITONT i fogarna. Därför sitter jag och frossar i choklad. Det är jag värd.

måndag 12 december 2011

Det blev ändrade planer i sista minuten här och jag har bestämt mig för att följa med J till Vänersborg även denna vecka. Det har varit lite turbulent i min skalle den senaste tiden på grund av hormoner och jag har känt mig både glad och ledsen och känslorna sitter liksom utanpå hela tiden, så jag känner att jag behöver få vara med J så mycket som möjligt nu. Vill inte vara ensam. Så trots att J har massor att göra på jobbet denna vecka och att han även ska bort med jobbet över natten en dag så känner jag ändå att jag vill följa med. Hellre träffas litegrann än inget alls.

Vi har precis kommit hem från stan nästan och jag har slängt ner lite kläder och annat i en väska som jag ska ta med. Nu ska vi snabbt som ögat kasta i oss middag och sen styr vi kosan neröver. Det tar ju ett tag att åka, så vi kommer fram ganska sent. Ska ta med mig min egen dator denna gång så jag hoppas på att kunna blogga lite under veckan.

På återhörande!
Magbild från igår, vecka 34 (33+6)




Måndag igen och nu går vi in i vecka 35!

Nu väger bebisen ungefär 2,4 kg och är cirka 46 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm.

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter.

Nu är det mycket mindre fostervatten och du har förmodligen lagt på dig mellan 11 och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Du kan också ha fått matsmältningsproblem av samma orsak.

Pröva att stå på alla fyra för att avlasta ryggen och titta i vårt fotogalleri hur man lindrar värk och spänning i slutet av graviditeten. Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa – bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe.

söndag 11 december 2011

Hemma från syrran. Vi har borrat upp lite tavlor i bebisens kommande rum och nu är det faktiskt nästan färdigt därinne! Jag ska försöka plocka undan lite saker och ta bilder under veckan och visa er hur det blev.

Nu blir det hemmagjorda hamburgare till kvällsmat. Vegetariska sådana för mig som inte äter malt kött förstås. Vilken söndagsmiddag va?

Det har varit en bra söndag med lagom mycket att göra. Jag har bland annat tvättat två maskiner och gjort lite yoga. J har satt upp två hyllor i barnrummet och tvättat köksfläkten.

Imorgon väntar föräldrautbildning och barnmorskebesök. Jag hoppas att mitt blodtryck gått ner lite, men jag tror fan inte det. Tycker fortfarande att jag känner mig stressad för allt och inget. Denna vecka har jag bestämt att bb-väskan ska packas med bebisgrejer och mina kläder åtminstone.

Nu ska jag strax bege mig mot syrran och gratta henne för hon fyllde år igår på självaste Nobeldagen!



Dagens mellanmål - frukt och smoothie, gjord på naturell yoghurt, hallon, jordgubbar, banan och limesaft.

Nu börjar det bli svårt att hitta några kläder i garderoben som inte sitter åt eller ser helt åt helskotta tokiga ut när man tar på dom. Några jättebra plagg har jag, men man kan ju inte ha samma kläder på sig varje dag tyvärr. Jag tänker dock inte köpa massa nytt nu när snart graviditeten är över, utan försöka hålla till godo med det jag har.

Apropå kläder så måste jag bara berätta att jag verkligen älskar Kappahls Newbie-serie. De har otroligt mycket fina kläder till bebisar. Konstigt nog har jag inte köpt ett enda plagg från serien. Mycket märkligt. Jag gillar de neutrala färgerna, och att plaggen är gjorda i ekologisk bomull är ju inte heller fy skam. Några absoluta favoriter är byxorna med knappar på bilden nedan och den stickade overallen med knappar. Skulle vilja ha nästan alla plagg i serien!























lördag 10 december 2011

Jag stod nyss i köket i godan ro med en nygjord smoothie i handen och plötsligt kände jag att magen liksom drog ihop sig och blev stenhård. Gick in för att sätta mig i soffan igen och den kändes fortfarande jättehård. Dessutom drog det inuti magen på ett obehagligt sätt, men gjorde inte alls ont.

Kan det ha varit min första sammandragning som kom? Det höll i sig i någon minut eller så (är det kanske länge för att vara en sammandragning?) och sen gick det över, och nu känns magen som vanligt igen.

Hej, förresten. Nu är jag hemma igen. Ska försöka komma igång lite mer med bloggandet snart!

fredag 9 december 2011

Fy, vilket väder vi har! Vi har bestämt oss för att inte chansa och åka hem idag, utan stannar här tills imorgon. Jag har varit vaken sen J:s klocka ringde runt 6.30 och kommer troligtvis inte att kunna somna om något mer. Ligger och slökollar på tv och fryser som en liten hund. Funderar på att gå upp och fixa lite kaffe och macka snart, men orkar inte riktigt ännu.

Igår var jag med J till hans jobb och fick gå på tur. Fick även träffa två av hans trevliga arbetskamrater. J:s kontor var inte överdrivet upphetsande, då det var väldigt opersonligt och sporadiskt inrett, men jag hoppas att han kommer att fixa iordning lite mer snart så det blir lite trevligare. Efter besöket tog jag mig en tur på stan. Jag var väl ute i en timme ungefär och sen hade jag skitont i fogarna.

onsdag 7 december 2011

Här kommer två bilder på vardagsrummet och den nya dagbädden vi köpt. Som ni ser är den inte ihopbäddad till "soffa" på bilden utan utbäddad till en dubbelsäng.



Dessa två dagar har jag knappt gjort någonting. Det är skönt att bara vara. Jag har sovit ganska dåligt på nätterna eftersom jag har svårt att hitta någon skön sovställning så när jag vaknat på morgonen när J går upp för att gå till jobbet har jag haft svårt att somna om, men ändå lyckats till slut efter många om och men och då har jag sovit till närmare 10.30 både igår och idag! Helt sinnessjukt. Men säkert välbehövligt. Jag har varit orolig för att jag ska vara uttråkad och inte ha något att göra när jag är ensam här på dagarna när J jobbar, men än så länge har det bara varit skönt att slappa och bara ta det lugnt och inte göra någonting. Faktiskt.

Idag är planen att jag ska försöka mig på lite yogaövningar och avslappningsövningar och sen när J kommer hem ska vi ta oss en kort promenad. Apoteket behöver uppsökas bland annat. Jag är så täppt i näsan och tänkte försöka hitta någon bra gravidvänlig nässpray. Vi hade tänkt att eventuellt gå på bio ikväll, men det är inga bra filmer som går nu som vi vill se, så det blir nog bara lite mys hemma istället. Nu har vi fått ihop dagbädden som agerar soffa på dagen och säng på natten. Superskönt!

tisdag 6 december 2011

Ja, nu är jag i Vänersborg. Jag har precis vinkat av J som varit hemma på lunch. Vi kom fram igår vid 20-tiden och då hade vi tänkt montera ihop den där dagbädden som vi köpte i helgen, men det visade sig att man behövde flera olika sorters skruvmejslar för att få ihop den. Och de hade ju J tagit med hem för att vi skulle montera upp saker i bebisens rum.

Så vi fick sova på den där jädra luftmadrassen på golvet iallafall. Det gick dock ganska bra trots att det var svårt att rulla upp från golvet varje gång jag var tvungen att gå upp på toa. Nu har J lånat verktyg på jobbet, så vi hoppas på att få sova i en riktig säng inatt istället.

Igår var vi på barnmorskebesök. Det gick bra, förutom att jag hade lite högt blodtryck igen - 140/75, och vid andra mätningen 135/75. Pulsen var också hög. Jag tror dock att det kan bero på att det varit så jävla mycket nu den senaste tiden. Jag känner mig stressad konstant. Över massa olika saker. Nu var ju inte trycker JÄTTEHÖGT, men något högre än vad jag brukar ha. Jag hoppas att dagarna här i Vänersborg ska göra mig lite mer lugn och att jag kan stressa av ordentligt. Sf-måttet låg på 32, hb:t var normalt igen (jippi!) och låg på 117, blodsockret var 4,2.

Den misstänkta UVI:n visade ingenting, utan bm trodde att det beror på att bebisen trycker på urinblåsan bara och att det är det som gör att jag känner mig så kissnödig hela tiden. Bebisen ligger fortfarande med huvudet nedåt men med rörligt huvud.
Och så hade vi ju första föräldrautbildningsträffen. Vi var... fem(?) par tror jag. Alla verkade jättetrevliga och själva utbildningen var jättebra och det var en avslappnad stämning runt bordet. Ser fram emot nästa gång!

Nu ska jag snart gå och slappa lite framför tv:n. Det blir kanske inte lika mycket bloggande denna vecka som i vanliga fall, eftersom J inte har bredband och internet går rätt långsamt. Men jag ska försöka skriva några rader då och då.

måndag 5 december 2011

Här kommer en bild på magen från igår. Vecka 33 (32+6)


Idag går vi in i vecka 34. (33+0) :D


Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är minst 45 cm lång. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur.

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyfödda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen. Prata med din barnmorska om du besväras av smärta i höfterna och läs om våra självhjälpsåtgärder.

söndag 4 december 2011

Nu är det faktiskt dags att hoppa i bingen. Vi ska förstås följa vår härliga söndagstradition att läsa om kommande graviditetsvecka som vi går in i imorgon. Dessutom blir det ganska tidig uppstigning imorgon bitti, för det är en hel del grejer som ska fixas innan vi åker mot stan. Först måste alla blommor vattnas eftersom jag inet kommer att vara hemma på hela veckan och så ska jag iväg till lab och ta prover på morgonen.

Efter det styr vi kosan mot Karlstad. Jag har tid för synundersökning för linser 12.30, (är inne på sista paret nu!) sen ska vi försöka hinna äta lite lunch på stan. 14.00-15.00 är det barnmorske-besök och sen mellan klockan 15.00-17.00 är det dags för första föräldrautbildningen. Det ska bli spännande!

Sen ska vi typ bara hem och lasta in grejer i bilen innan vi åker vidare mot Vänersborg. Så även morgondagen kommer att vara fullspäckad och dagen bara springa iväg. Tack och lov kommer resterande vecka att gå i ett lugnare tempo sen när vi är i Vänersborg. Jag känner att jag behöver det faktiskt.

Godnatt!
Torsk med pressad potatis och parmesan & dillsås.



Tacogratäng.

07.30 imorse gick jag upp och tappade upp ett härligt skumbad åt mig och J. Det var superhärligt att börja dagen på det viset, även om man blev lite trött i det varma vattnet. Efter badet tog vi en ordentlig långfrukost innan vi begav oss iväg mot stan och IKEA. Där köpte vi en dagbädd som ska med ner till Vänersborg (J sover fortfarande på en luftmadrass nämligen.)

Sen blev det ett kort besök hos J:s päron och där bjöds det på rykande färska lussekatter. Mums!
Vi begav oss vidare mot julmarknaden på Mariebergsskogen där vi skulle möta upp några vänner. Det var väldigt mycket folk där, men ändå inte så mycket att man inte kunde gå omkring och titta på de olika hantverken och allt annat som fanns. Det enda som handlades var dock lite marknadsgodis.

Styrde sedan kosan mot J:s syrra och klädpartyt. Där vankades glöggmys och lite shoppande. Vi köpte en body och en t-shirt. När vi kom hem packade jag en bag med massa grejer eftersom jag ska följa med J till Vänersborg imorgon och stanna där hela veckan. Nu känner jag mig helt färdig efter en rolig, men superlång dag! Lite mat nu och sen soffan innan det är dags att krypa i säng.