onsdag 14 september 2011

Text & bild lånad från babycenter.comJag vet att jag sagt det förut och att det förmodligen börjar bli tjatigt, men jag kan inte förstå att veckorna går så sinnessjukt fort! Nu är vi i vecka 22. Det går verkligen undan.

En annan sak som jag har otroligt svårt att få in i skallen är att jag förhoppningsvis om ungefär fyra månader kommer kunna ligga och snosa på mitt alldeles egna barn. Jag kan inte fatta det! Min största dröm har gått i uppfyllelse och nu önskar jag mig inte något mer i hela världen. (Ja, det skulle kanske vara ett par barn till då) Jag är så tacksam över att jag får vara med om det här.

Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.

Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen.

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

0 kommentarer: