torsdag 11 februari 2010

Idag har min farfar somnat in i evig vila.
Min kusin ringde för en stund sedan och berättade det.
Jag hoppas att han har fått ro och att han har det bra där han är nu, lilla farfar. Av flera anledningar har vi inte haft kontakt på många år, vilket känns lite sorgligt en dag som denna. Trots att omständigheterna gjort att han inte hade någon kontakt med sina barnbarn längre eller knappt med sina barn heller, var han en snäll och omtänksam man men som haft ett svårt och tufft liv.

Jag minns honom ganska tydligt från när jag var liten. Jag var hos honom och farmor mycket när jag var liten eftersom de bodde i samma hus som oss, fast på en annan våning. En gång när jag var där såg jag att det stod en liten skål med mat på golvet. Jag frågade om han skaffat katt, men han sa att han matade mössen. De behövde också mat, sa han. Det kallar jag djurvän. Jag minns hans gråa skägg och doften av pipa som omgav honom och jag minns hans bullriga skratt. Jag minns att han alltid hade med sig choklad av märket Pigall eller Skotte när han kom och hälsade på och än idag älskar jag den chokladen.

Och nu finns han inte mer.
Det känns så sorgligt, men samtidigt känns det som om han var lite som en främling för mig. Det är lätt att vid sådana här tillfällen ångra att man inte hade bättre kontakt, men jag vet att jag egentligen inte kan klandras för det. Jag är ledsen över att situationen var som den var. Jag är ledsen över att den där jäkla sjukdomen tog över och styrde hans liv för så många år sedaJag är ledsen för att han inte finns mer och att vi inte hade bättre kontakt. Jag hoppas att han vet det på något vis. Och jag hoppas att vi någon gång kommer att ses igen, under andra förutsättningar än de vi haft i detta liv. I en annan tid, en annan värld.


Vila i frid, lilla farfar.

1 kommentarer:

sister mary sa...

Den sista Skotten jag åt, fick jag av honom för... eh, många år sen. Ska banne mig köpa en. När mamma o jag hälsade på honom för nåt år sen såg han ut som en liten sparv, en gråsparv. Lilla farfarn.