måndag 12 april 2010

Ibland blir jag så himla trött på kommunen. Nu ska de helt plötsligt kanske ändra på semesterperioderna i sommar. Allt på grund av att de blivit jävligt skraja efter en artikel i tidningen där hemtjänstpersonal sagt vad de tycker om att ha tre semesterperioder. Dålig publicitet vill de inte veta av här i kommunen.

Så nu ska det eventuellt bli två semesterperioder istället. Skitbra för den ordinarie personalen, även om det innebär att de får gå ut extra några gånger för att verksamheten ska gå ihop, mindre bra för oss vikarier som blivit lovade tre månaders heltidsvikariat. Där jag jobbar vill inte personalen gå ut extra verkar det som. I hemtjänsten verkar de mer positiva till det. Blir det bara två perioder så får vi vikarier börja jobba midsommarveckan och jobba fram till mitten av augusti. Det SUGER.

Nu får cheferna dessutom börja om med semesterschemat från början. På sjukhuset var alltihop klart med vikarier och allt i början av mars. I omsorgen i Grums börjar de om från början i mitten på April. Undrar hur de tänker? Jag förstår att det känns bra för de som inte velat ha tre perioder. Det förstår jag. Jag förstår att det känns bra att cheferna (äntligen) lyssnar på dem efter så lång tid. Det jag inte förstår är att de inte säger: Ja, kära arbetare i kommunen, vi hör er, vi ska lyssna och göra som ni vill. Ni ska få två perioder. Men inte förrän nästa sommar eftersom det snart är dags för vikarierna att börja. Utgallringen är redan påbörjad. Vi har vikarier som redan fått schema och fått veta vilka de ska gå för under sommaren. Dessutom skulle det bli alldeles för stressigt att börja om från början så nära inpå första semesterperioden. Det förstår ni kanske, att vi inte kan ändra det i år? Men nästa år ska vi försöka göra er till viljes.

Så önskar jag att de skulle säga.
Istället blir de rädda att de ska få skit i media och säger; Jajajaja, ni ska få precis som ni vill! Skitsamma om vikarierna istället blir lidande. Bara vi inte smutsar ner Grums namn mer i tidningen!
Egentligen förstår jag inte alla dessa upprörda känslor över att ha tre perioder. I många olika yrkesgrupper har man det. Det är inget ovanligt. På Gruvön, där typ nära hälften av alla Grums invånare jobbar (känns det som) har det alltid varit tre perioder. Där klagas det inget. Konstigt.
Barnen har inte slutat skolan ens när första semesterperioden börjar, säger de som inte vill ha tre perioder. Nähä. Men det handlar om några dagars semester för föräldrarna, sen slutar barnet skolan. So what? Jag tror ändå inte att alla barn vill spendera hela sommarlovet tillsammans med sina päron. Iallafall inte högstadie/gymnasiekids. Det finns mycket annat som lockar då. Kompisarna framförallt. Det är roligare att hänga med dem än med föräldrarna. Det är en annan sak om man reser bort hela familjen. Men hur många familjer har råd att vara borta hela sommaren? Eller hur många är det? Inte många.

Vi vikarier är också människor. Vi har möjligheten att jobba ganska mycket under sommaren. För en gångs skull. Vi skulle också vilja ha möjligheten att kunna planera in saker de dagar vi faktiskt är lediga och kanske till och med kunna planera in en HEL veckas ledighet om vi vill. Vi har också liv utanför jobbet. Vi vill också kunna planera vår fritid under sommaren. Nu kan vi inte det för vi vet inte ens när vi kommer få det nya schemat inför sommaren om det blir ändrat till två perioder istället. Vi får det säkert i maj/juni då det ändå är för sent att planera in något och vi inte har möjlighet att kunna påverka eller ändra någonting utan får ta det som erbjuds.

Som sagt tycker jag att det är bra att de lyssnar på sina anställda. Visst är det det. Men istället går det ut över oss vikarier som blivit jätteglada över chansen att få jobba tre hela månader nästan. Vi som går år ut och år in och ställer upp och jobbar så fort vi blir tillfrågade och oroar oss över att inte få ihop nog med timmar för att kunna betala hyran. Månad efter månad gör vi det. Oroar oss och ängslas över att inte få ihop nog med timmar. Under sommaren vet vi att vi åtminstone har tre månader på det torra. Tre månader utan orosklump i magen. Men inte nu längre. Man blir ledsen faktiskt när man tänker på det.

Okej. Då var det sagt. Nu ska jag sluta klaga.

4 kommentarer:

Marie sa...

Du skriver bra. Skicka in en insändare i tidningen :-) Ta med det där om att du tycker att de kunde ha väntat tills nästa år med att ändra om, när schemat för vikarierna redan är klara för i år.

Kram :-)

gaby sa...

ojojoj.. som vikare så tycker ja de e skit skönt å bara jobba 2 perioder.. 8 veckor som du kan jobba häcken av dig om du vill.. ledig innan å efter, om man nu har planer.. å eftersom man nu har barn så fattar man ju va de andra mammorna menar.. när de säger att de vill va lediga me barna ett tag.. jo klart de inte vill hänga me mor å far när de blir äldre kanske.. men de e då de... sen fattar ja heller inte varför kommunen ändrade semesterperioderna även för boendena.. de va ju bara vi i hemtjänsten som ville ha de så..va ja har fattat de som, men de va väl bara va dom trodde antar ja.. tråkigt för dig att de måste ändra ditt schema.. i våra grupper hade vi fortfarande inte ens fått reda på om vi hade vikarier under sommaren.. tror fortfarande inte att vi vet vilka alla är heller om vi har nån lista.. ja har frågat flera gånger å de enda namnen som kommer upp är de vikarier som vi hade sist.. å de räcker inte till båda grupperna nu inte.. men å andra sidan så e ju inte de mitt bekymmer, inte ja som sitter me schema menar ja.. :) ja hoppas du får ett ok schema ändå.. å säkert kommer du få gå ut extra så du kommer upp i heltid me kanske.. om nu inte de på ditt jobb va så sugna på å jobba extradagar menar ja. kram

Joh@nn@:s sa...

de spelar inte mig någon roll...skulle de ha varit 3 perioder så skulle nog jag inte ha fått alla perioder ialf...de suger att man inte kan bli utringd när man pluggar....enligt chefen så får ju inte jag gå med i vikariebanken och jag förstår inte varför...hon sa att man skulle vara färdig utbildad men de va väl varken du eller R???nu hoppas jag på att ialf få 2 perioder och får ja inte de så kommer jag inte jobba på J nästa sommar...ska man duga så ska man duga en hel sommar och helst vill jag ha ett helt schema inte ihop plockat som jag fick förra....känns förjävligt med både 3 och 2 perioder man duger ju aldrig ialf...=(

Malin sa...

Visst kan jag förstå att en del av vikarierna vill jobba hela sommaren, men att jämföra hemtjänsten med gruvön kanske är svårt, för i hemtjänsten är majoriteten kvinnor, vilka jag tror oftare värderar att vara hemma med barnen så mycket som möjligt, mot vad många av männen gör. Så är det ju även med föräldraledighet osv. Jag har förvisso stora barn, men många andra kamrater har små, och vi har till och med flertalet ensamstående mammor som måste ha sina barn på dagis eller fritids i stort sett hela sommaren vid 3 perioder.. Barnen behöver också en ordentlig vila därifrån. Dessa mammor hade iså fall velat spara nån vecka för att kunna ta den vid andra lovveckor, men för att få en ordentlig årsvila är ju 4 veckor det man minst behöver för att återhämta sig från året som gått.Inget kul, har man barn vill man vara med dom och uppleva så mycket man kan tillsammans med dom, och då kan dessa veckor bli mycket värdefulla tror jag. Våran önskan om detta, gäller ju hemtjänsten, det är endast de som varit inblandade i förfrågningarna, och även våra vikarier har varit med i diskussionerna. Dessutom hade vi schema för 2 perioder i stort sett klart, men inget för 3, så oss har det inte drabbat på det viset heller.. Hoppas du fick en förklaring på hur vi i hemtjänsten tänkt. Sen tror jag inte alla boenden kommer att ha 2 perioder, men där är jag osäker.. Kramiz m